A koronavírus-járvány nagy hatással van a Föld minden lakosára, függetlenül attól, hogy két, négy, hat vagy akár annál is több lábon jár. A járvány számos ismeretlen tényezője miatt nap mint nap több olyan teória alakul ki, amelyek nem bizonyulnak igaznak, ám sajnos már megcáfolásuk előtt elterjednek. Következő bejegyzésünkben a háziállatok és a COVID-19 kapcsolatát fogjuk bővebben körüljárni.

Néhány héttel ezelőtt az internet különböző portáljain felütötte fejét a hír, hogy a COVID-19 járvány háziállatainkra is veszélyes, illetve, hogy tőlük is elkaphatjuk a vírust. Fontos előre megjegyezni, hogy a hipotézis hamis, ám kezdjük a vizsgálatot a koronavírus hátterének áttekintésével.

A „koronavírus” elnevezés alapvetően egy gyűjtőnév. Széles körben elterjedt vírusfajokat foglal magába, amelyek mind emlősökben, mind madarakban megtalálhatóak.

Az elnevezés a víruscsalád elektronmikroszkópos képe után született, hiszen fehérjetüskéik a Nap koronájához hasonlíthatóan helyezkednek el.

Alapvetően a vírusok legnagyobb része – csakúgy, mint a COVID-19 – nem terjedhet emberek és háziállatok között az élettani különbségekből kifolyóan. Az új típusú koronavírus esetében sem közvetlenül a számára ártalmatlan vírust hordozó állat fertőzte meg az első megbetegített embert, hanem egy köztes gazdatest által mutálódott a vírus egy olyan fajtájává, amely már veszélyes volt az emberekre is.

Egy új, emberekre ártalmas koronavírus-fajta kialakulása csak egy olyan mesterséges helyszínen történhet meg, ahol olyan állatfajok kényszerülnek osztozni életterükön, amelyek alapvetően nem találkoznának: így mutálódhatott át a denevérekben található koronavírus egy kihalófélben lévő, általában magányosan, földalatti odúban élő tobzoskán keresztül az emberekre is veszélyes COVID-19 világjárvánnyá.

Veszélyes háziállatainkra a koronavírus?

A háziállatokra nézve tehát nem jelent veszélyt a COVID-19, illetve tőlük valószínűleg nem is kaphatjuk el, hiszen teljesen más koronavírus fajok élhetnek meg a háziállatok testében. Nincsen szükség arra, hogy kedvenceinkkel ne érintkezzünk vagy esetleg megváljunk tőlük ebben az időszakban.

Legyünk azonban körültekintőek, hogy a járványügyi helyzetben ne felejtsünk el előre vásárolni számukra megfelelő mennyiségű eledelt és esetleg almot. Kedvenceinkre ugyanúgy figyeljünk oda karantén idején is, biztosítsunk számukra elegendő játékot és mozgást minden nap, akár többször is, mint korábban tettük.

Fontos azonban kiemelni, hogy szőrükön, bőrükön keresztül rajtuk is – mint ahogy kezünkön, ruháinkon – megtapadhat a vírus.

Ezért például sétáltatás után célszerű tappancsukat megmosni, akár többször megfürdetni őket, illetve a jelenlegi helyzetben inkább mondjunk nemet, ha esetleg egy idegen szeretné megsimogatni kedvencünket.