Május 4-től Pest megye kivételével országosan, május 18-ától pedig Pest megyében és Budapesten is megszűnt a kijárási korlátozás. Az üzletek újra működhetnek, a vendéglátóhelyek pedig megnyithatják teraszukat, kerthelyiségüket vendégeik számára – természetesen a védőtávolság megtartásával. Sokan fellélegezhettek, hiszen országszerte enyhültek a korlátozások, de a kérdés magától értetődik:

ajánlott-e most meglátogatni az újonnan újranyitott helyeket?

Az egész országban enyhébb korlátozások léptek érvénybe a koronavírus-járvány megfékezésével kapcsolatban. Vidéken ugyanis már jóval több lehetőségünk lehet arra, hogy kicsit közösségibb életet éljünk a teljes kijárási tilalom és karantén idejéhez képest. Az ott élők már – természetesen a védőtávolság megtartása mellett – vacsorázhatnak egy étterem teraszán, strandolhatnak, ha az időjárás is engedi, de akár állatkertbe is ellátogathatnak családjukkal. A kérdés azonban jogosan vetődhet fel sokakban: várjunk még a közösségbe való bekapcsolódással a koronavírus terjedését tekintve?

Egyértelmű válasz nem létezik a kérdésre: saját meglátásunkban, biztonságérzetünkben kell bíznunk, és mérlegelnünk, mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni.

Egyéni határt már a karantén alatt is mindegyikünk húzott. Olyankor is találkoztunk ismerősökkel? Az elmúlt hetekben betartottunk minden kötelező rendeletet? Természetesen figyelembe kell vennünk a korunkat, egészségi állapotunkat is! Egy azonban biztos: a megfelelő szabályokat betartva nem feltétlen szükséges bezárkózva töltenünk a következő heteket.

Melyik szabályok mentén maradjunk körültekintőek?

Az egyik legfontosabb szabály, hogy abban az esetben, ha olyan ismerősünkkel szeretnénk felfrissíteni kapcsolatunkat, akivel ritkán találkoztunk az utóbbi időben, próbáljunk meg ne egyből egy öleléssel és két puszival kezdeni. Ha lehetséges, egyrészt találkozzunk inkább a szabadban, másrészt pedig tartsuk a másfél-két méter távolságot.

A belvárosi hirtelen tömeget elkerülve nyugodtan elmehetünk sétálni vagy piknikezni

– ilyen formában korábban sem volt annyira nagy a kockázat. Érdemes még odafigyelni arra is, hogy az adott barátunk, barátnőnk milyen területen dolgozik: amennyiben munkavégzése idősotthonban, kórházban vagy például gyermekotthonban történik, jobb, ha a maszkot és kesztyűt sem felejtjük otthon. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben krónikus betegséggel küzdünk, a legjobb az lehet, ha még egy ideig a karantént választjuk.

A vendéglátóipari egységek terén a rendeletek kis mértékben eltérnek: Budapesten egyelőre csak a teraszok tarthatnak nyitva, vidéken viszont már a zárt térben is helyet lehet foglalni. Amennyiben úgy vesszük észre, hogy egy adott egység teraszán a székek és az asztalok túl közel vannak egymáshoz, vagy a zárt vendégtérben a pincérek nem hordanak maszkot,

mérlegeljünk, hogy vállaljuk-e a kockázatot, vagy keressünk egy másik vendéglátóhelyet.