Lassan elérkezik a nyár közepe és valószínűsíthetően az év legmelegebb hetei köszöntenek ránk. Ilyenkor jobbára gondolatban, és a szokványos évek során ténylegesen a vízparton pihenünk vagy szívünknek kedves tájakon kirándulunk. Idén azonban a legtöbb ajánlás szerint biztonságunk érdekében inkább tartózkodjunk a külföldi utaktól. Azonban most sem szükséges kimaradnunk a vakáció élményeiből, hiszen a hazai régiók is megannyi felfedeznivalót tartogatnak számunkra. Cikkünkben a belföldi nyaralásra hozunk nem mindennapi tippeket.

Várlátogatás

A várak mindig különleges élményt nyújtanak, hiszen a történelem egy része elevenedik meg előttünk az akár több száz éves falak között. A várlátogatás olyan program, ahol felnőttek és gyermekek is egyaránt jól érzik magukat, hiszen a régi idők misztériumai minden korosztályt megérintenek.

Boldogkői vár

A Hernád-folyó völgyének keleti oldalán, Boldogkőváralja közvetlen közelében található. A sziklaszirten álló középkori várat a tatárjárás után építették IV. Béla király kívánságára. A várból pazar kilátás nyílik az egész tájegységre és itt látogatható többek között Közép-Európa legnagyobb ólomkatona kiállítása is.

Bory-vár (Székesfehérvár)

Bory Jenő építész, szobrász néhány munkással, puszta kezével építette és díszítette 1923-tól haláláig a saját várát, amely így nem meglepő, hogy rendkívül jó állapotban van, és látogatók ezreit vonzza. Hét torony díszíti, a kazamatától a kilátótoronyig 30 méter a magassága. A vár egyedi éke a százoszlopos udvara, amelyet körbefutó folyosóján a magyar történelem nagy alakjai, hősök és királyok szobrai láthatóak.

Sümegi vár

A várat gyakran emlegetik Magyarország legszebbjeként. Az ország nyugati részén, Balatontól északra található magaslati monstrum az északi part védelmét szolgálta a középkorban. Azért is rendkívül közkedvelt a látogatók körében, mert gyakran rendeznek benne lovas játékokat, bemutatókat és igen színvonalas várszínházi játékokat.

Tanösvények, túraútvonalak

A természet szépségeit felfedezni leginkább két lábon vagy két keréken lehet. A hazai túrakedvelők számára számos lehetőség kínálkozik, hogy aktív kikapcsolódással zökkenjenek ki a mindennapok sodrásából és élvezzék a nyár önfeledt pillanatait.

Spartacus-ösvény

A Dunakanyar leglátványosabb túraösvényeként tartják számon, amelyet eredetileg vadászoknak alakítottak ki. A kb. 15 km hosszú útvonal Pilisszentlászlóról indulva várja a felfedezőket, akik a séta során valóságos szikla tengerekkel és tornyokkal találkozhatnak, illetve pazar Duna-menti kilátással gazdagodhatnak a visegrádi térségben.

Szilvásvárad – Szalajka-völgyi Tanösvény

A szilvásváradi Szalajka-völgy a turisták legkedveltebb úticélja a Bükk hegységben. A Szalajka-patak mentén vezető sétaút állomásai a Bükk természeti és kulturális értékeit érinti. A túra igen változatos, hiszen sok kincs között megismerkedhetünk a vízgyűjtő területekkel, a zöld növényzettel, a Fátyol vízeséssel, de az istállós-kői ősember-barlanghoz is elvezet az út, ami a térség egyik leggazdagabb régészeti anyagot szolgáltató lelőhelye.

 

Tavak mellett élvezni a nyári meleget

Azok számára, akik a nyári forróságot víz mellett kívánják csillapítani, a magyarországi tavak kitűnő lehetőséget teremtenek. Bár tudjuk, hogy a Balaton a magyar riviéra, de ha kevésbé zsúfolt helyre vágyunk vagy szeretnénk rácsodálkozni hazánk ritkábban emlegetett szépségeire, akkor más úticélokra is letehetjük voksunkat.

Szelidi-tó

A Kiskunság kedvelt kiránduló- és üdülőhelye a Dunapataj közelében fekvő Szelidi-tó, amelynek déli partján kellemes, nyugodt környezetben strandolhatunk. Gyógyhatásáról ismert, hiszen a talajból jelentős mértékű nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban is sebgyógyításra használták. Manapság inkább hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

Gébárti-tó – Termálfalu és kemping

A két kis patak felduzzasztása által, mesterségesen létrehozott Gébárti-tó Zalaegerszeg északi részén fekszik. A víz különleges, patkó alakot formál, amely körül sétautak vezetnek, a félszigetén egy 4,5 hektáros szabadtéri strand került kialakításra. A tó közelében pedig a rönkfa apartmanházakból álló, lakóautó-parcellákkal és sátorhelyekkel is rendelkező, modern igényeket kielégítő kemping várja a pihenni vágyókat.

 

Források:

impressmagazin; bnpi.hu; cartourmagazin.hu, szeretlekmagyarorszag.hu