Beköszöntött már a tavaszi jó idő, a napsütéses hétvégék, amelyeket a jelenlegi helyzet miatt sajnos nem tudunk igazán kiélvezni, hiszen a karantén időszaka alatt jobbára csak az ablakon keresztül látjuk a természet szépségeit. Habár nyaralások, családi kirándulások, szabadtéri programok nagy valószínűséggel nem töltik meg élményekkel az idei nyarunkat, de abban semmi nem akadályozhat meg minket, hogy még ha képzeletben is, de megismerhessünk igazán különleges helyeket.  Cikkünkben olyan filmeket és könyveket ajánlunk, amelyek elhozzák otthonukba a vidámságot, és segítségükkel beutazhatjuk a világot anélkül, hogy felkelnénk a kanapénkról.

Filmek

Megannyi film közül válogathatunk, amelyek szebbnél szebb helyeken játszódnak, történetük pedig magában hordozza a nyári esték jóleső érzését és izgalmát.

Napsütötte Toszkána (amerikai-olasz romantikus vígjáték; 2003)

A film főszereplője, Frances (Diane Lane) sikeres és boldog írónő életét élte egészen addig, amíg házassága zátonyra nem futott. Az alkotói válságát képtelen maga mögött hagyni, ezért barátnője megajándékozza egy olaszországi utazással. Frances-t hamar magával ragadja a hely szépsége és egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy hátat fordít eddigi életének, hogy itt folytathassa. Egyre közelebb kerül az ott élőkhöz, elvarázsolja a kisváros és lakóinak melegsége, csakúgy, mint a nézőket Toszkána mesés tájainak látványa.

Bor, mámor, Provence (amerikai-angol vígjáték; 2006)

A bankár, Max (Russell Crowe) élete gyökeresen megváltozik, mikor Provence-ba utazik, ahol kastélyt és szőlőbirtokot örökölt nagybátyjától. Max maga sem tudja, hogy mihez kezdjen a helyzettel, átvegye-e az irányítást vagy értékesítse inkább örökségét. Szinten minden percét lekötik emlékei és a közeli étterem elbűvölő tulajdonosnője. Közben pedig kezd rájönni, hogy igen sok a rejtély a nagybácsi és a birtok életében. A film hamar Dél-Franciaország egyik legszebb régiójába repít minket, szombati esti programnak remek választás – akár egy pohár bor társaságában is.

Phí élete (amerikai kalandfilm; 2012)

A történet egy indiai fiú, Phí kalandját követi nyomon, ahogy olyan utazásra indul, amelyről korábban álmodni sem tudott. Phí apja egy állatkert tulajdonosa volt Pondicherry kerületében, de a helyet anyagi gondok miatt már nem tudták fenntartani, ezért az állatokkal együtt Kanadába utaztak egy szállítóhajón. A hajó azonban hatalmas viharba kerül, egyedül Phi és egy Richard Parker nevű bengáli tigris maradnak életben. 200 napig hánykolódnak a Csendes-óceánon, amely során több szigetet is felfedeznek, miközben a fiú egy igazi spirituális utazáson is keresztülmegy. A lenyűgöző vizuális élményért és kalandokért érdemes vele tartanunk!

Avatar (amerikai sci-fi; 2009)

Egy deréktól lefelé megbénult háborús veterán a távoli Pandorára utazik, ahol megismerkedik a bolygó lakóival, a Na’vikkal, akiknek nyelve és kultúrája különbözik a miénktől. Ebben a gyönyörű, de veszélyeket rejtő világban az emberek elméjük megőrzésével új testet ölthetnek, és felfedezhetik a körülöttük lévő felfoghatatlan csodákat és titkokat. Az alkotás 2010-ben elnyerte az Oscar-díjat a legjobb vizuális effektusok és a legjobb látványtervezés kategóriákban, így kétség sem férhet hozzá, hogy szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk, ha ezt a filmet választjuk kikapcsolódásként.

Vaiana (amerikai családi animációs film; 2016)

A Walt Disney Animation Studios alkotása a Vaiana című animációs film, amelynek főszereplője egy kalandvágyó tinédzser lány, aki vakmerő küldetésre indul, hogy megmentse népét. Útja során találkozik az egykor hatalmas félistenként tisztelt Mauival, aki szárnyai alá veszi a lányt, hogy igazi felfedezőt faragjon belőle. Együtt vágnak neki a nyílt óceánnak, az út pedig nem szűkölködik az izgalmakban, miközben felfedezik Óceánia színpompás világát, amely garantáltan lenyűgözi a nézőket is.

Mamma Mia (amerikai-angol-német zenés vígjáték; 2008)

Donna egyedülálló anya, valamint egy szálloda tulajdonosa egy idilli kis görög szigeten. Lánya, a tűzrőlpattant Sophie, aki esküvőjére készül, már régóta kutatja apja kilétét. Elhív hát három férfit anyja múltjából a paradicsomba, ahol kissé kaotikus, de varázslatos napok elé néznek. Új szerelmek bimbóznak, és régi románcok lobbannak fel újra a csodaszép szigeten, amely gyorsan magával ragad minket elhozva számunkra is a mediterrán életérzést.

Könyvek

Olvasás során saját fantáziavilágunk alapján elevenednek meg képzeletünkben az izgalmakkal teli történetek és tájak, ráadásul azon túl, hogy távoli országokat ismerhetünk meg a leírtakból, megannyi kalandot átélve a karakterek bőrébe is bújhatunk egy-egy könyv erejéig.

Ház a tengerparton (Rosamunde Pilcher)

Virginia tízévnyi távollét után tér vissza a festői Cornwallba, ahol hirtelen elhatározással kibérel egy tengerparti házat. Anyósával szembeszegülve saját kezébe veszi gyermekei nevelését és elhozza őket Londonból. Ám egy váratlan találkozás gondolatban visszaröpíti tíz esztendővel korábbra, felidézve benne az utolsó Cornwallban töltött nyár emlékeinek parazsát. Megvalósulhat-e Virginia titkos álma? A tengerparti házból szeretetteljes családi otthon válhat? Cornwall a Brit-sziget egyik félszigetén fekszik el, amely híres vad, mocsarakkal borított területeiről, hosszú és változatos tengerpartjáról és enyhe klímájáról, csodás helyszínt adva a történetnek, amely az olvasókat is hamar lenyűgözi.

Halál a Níluson (Agatha Christie)

Békés sétahajókázás a Níluson, egy minden kényelemmel felszerelt gőzhajó fedélzetén, a nyáréjszaka csendjét azonban pisztolylövés döreje zúzza szét. Bár az áldozat túléli a merényletet, az utazás légkörét a forrongó szenvedélyek és a hideg gyanakvás igencsak megrontja. Hercule Poirot, a legendás nyomozó a bűntett felderítésének szolgálatába áll, a kalandregények kedvelői pedig bizonyára szívesen izgulják végig a csodás Egyiptomban játszódó történet cselekményét.

Tulipánláz (Deborah Moggach)

Sophia, a szép, fiatal és szegény lány feleségül megy egy gazdag, idős kereskedőhöz, hogy megmentse családját. Jan Van Loos, a tehetséges fiatal festőzseni felkérést kap, hogy fesse meg a házaspár portréját, izgalmas események sorát elindítva ezzel. Varázslatos regény szerelemről, festészetről, sorsról, az 1630-as évek Amszterdamjáról, ahol virágzik a művészet, a kereskedelem és egy különös szenvedély kezd hódítani: a tulipánláz. Fordulatokban bővelkedő, izgalmas történet, s egyben időutazás egy különleges helyre, egy különleges korba, amely igazi élményt ad olvasójának.

New York 2140 (Kim Stanley Robinson)

2140-et írunk, a globális felmelegedés miatt megemelkedett tengerszint miatt New York városa elsüllyedt az Atlanti-óceánban. Lakói azonban alkalmazkodtak az új élethez, és a nagyváros ugyanaz a nyüzsgő, élettel teli metropolisz maradt, ami mindig is volt, habár örökre megváltozott. Az utcák csatornákká váltak, a felhőkarcolók pedig szigetté. A szerző néhány lakó szemszögéből mutatja meg nekünk, hogyan alakul át világunk és mivé alakul eközben maga az ember. Ez a történet azon túl, hogy távoli tájra repít minket, a jelenlegi helyzetben is fontos üzenetekkel szolgál, érdemes elolvasnunk és fonton tanulságaival gazdagodnunk.