Különleges kezdeményezés ötlete született meg az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában, valamint a Neumann János Informatikai Karon. Egy olyan tömeg-lélegeztető gép fejlesztésén dolgoznak, amely egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet.

A MassVentil nevű kutatás-fejlesztési projekthez március eleje óta egyre többen csatlakoznak, így mára már egy mérnökökből, informatikusokból és orvostanhallgatókból álló szakmai közösség dolgozik azon, hogy hatékony és innovatív megoldással segíthessék a koronavírus elleni küzdelmet.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az életmentésben az egyik legnagyobb problémát a lélegeztetőgépek száma jelenti. Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője által megálmodott lélegeztető berendezés egyik legfőbb jellemzője, hogy nem szükséges minden beteghez dedikált gép, hanem egy berendezéssel több pácienst lélegeztetéséről is lehet gondoskodni.

Kozlovszky Miklós ugyanakkor azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy a piacon elérhető gépek nyilvánvalóan jobbak, mint amilyen megoldást a MassVentil nyújthat, de nem is az a cél, hogy felvegyék a versenyt a többi eszközzel. Azt szeretnék elérni, hogy a terveik alapján összeállítható lélegeztető gép könnyen hozzáférhető és olcsó legyen. Egy olyan alternatív megoldást jelentsen, amely a járvány beláthatatlan alakulása esetén segítségünkre válhat.

„Magyarországon is jó lehet B-tervnek a mi rendszerünk. Számos sokmilliós országban viszont várhatóan kevés lesz az a néhány darab lélegeztetőgép, ami van, és ha a mostani járványügyi helyzet tovább eszkalálódik, akkor lehet ugyan, hogy a fejlett társadalmak megtalálják a módját, miként tudnak védekezni, de a legelesettebb rétegeket magukra hagyják” – fogalmaz.

A kezdeményezésről bővebben a MassVentil Facebook-oldalán olvashatunk.