A 25 millió fontot (10 milliárd forintot) is meghaladta vasárnapra azoknak az adományoknak az összege, amelyeket a százéves angol katonaveterán, Tom Moore gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára az új koronavírus-járvány elleni küzdelem megsegítésének érdekében.

Tom Moore egykori százados, aki harcolt a második világháborúban vállalta, hogy közelgő századik születésnapja alkalmából százszor körbesétálja házának hatalmas kertjét. Viszonzásképpen csupán annyit kért, hogy aki teheti, lehetőségeihez mérten adományokkal támogassa az NHS koronavírus-járvány elleni erőfeszítéseit.

A „Tom kapitány” néven ismertté vált veterán százados kezdeti célkitűzésként ezer fontot szeretett volna összegyűjteni az NHS-t támogató jótékonysági alap számára. Habár a századik kört már csütörtökön megtette, az adományok azóta is folyamatosan érkeznek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen vasárnapra az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak több mint a 25 ezerszerese gyűlt össze.

A csaknem egymillió adományozó között van Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája is. Vilmos öccse, Harry herceg, aki tíz év katonai szolgálat közben kétszer is megjárta az afganisztáni frontot, vasárnap a brit katonaveteránok online fórumán gratulált Moore századosnak. Harry kiemelte, hogy „egészen elképesztő”, amit agg veterántársa elért, és az is, ahogy az emberek reagáltak az adománygyűjtő kezdeményezésre.

Tom kapitány kertjében csütörtökön felsorakoztak egykori alakulatának, a brit hadsereg yorkshire-i ezredének aktív katonái, és Moore százados tisztelgő díszsorfaluk között tette meg az utolsó, századik kört kerekes járókerete segítségével.

Az eseményt az országos brit tévéhálózatok élő adásban közvetítették.