Kedd kora reggel közel 70 tonnányi orvosi eszközt és védőfelszerelést szállító gép érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre. A Semmelweis Egyetem és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közös beszerzése már a második volt a héten és további szállítmányok érzésére lehet még számítani.

Hosszas előkészületi munkák után helyi idő szerint hétfő délután szállt fel a Suparna légitársaság charterjárata a Kína területén található Sencsenből. A repülőgép sok már termék mellett 100 ezer pár kesztyűt, védőruhát és koronavírus tesztet, valamint 86 lélegeztetőgépet, és több mint 3 millió orvosi orr-száj maszkot hozott Magyarországra.

Az eszközök és gépek beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízása szerint a Semmelweis Egyetem szervezte meg, a megrendelés gyors szállítását pedig a magyar és kínai szervezetek, vállalatok, valamint a hatóságok hatékony és szoros kooperációja tette lehetővé. A beérkezett termékekből számos kórház és egészségügyi intézmény orvosának és ápolójának védelmére, valamint a már megbetegedett személyes és különleges ellátást igénylő páciensek kezelésére használják majd fel.

A közeljövőben újabb, orvosi eszközöket és védőfelszereléseket tartalmazó szállítmány érkezik Kínából hazánkba, amely sokban hozzájárul ahhoz, hogy sikeresen felvegyük a harcot a járvánnyal és közben vigyázzunk az orvosainkra is.