Egyre gyakoribbak a verőfényes napsütéses hétvégék és hétköznapok, közeleg a nyár. A gyerekek izgatottan szokták megélni ezt az időszakot, hiszen a témazáró dolgozatok mellett már a vakáció öröme sem várat sokáig magára.

Idén azonban felemás érzésekkel vághatnak neki a tanulás utolsó heteinek, hiszen a távoktatás kihívásai és a barátok hiánya miatt egy merőben más lezárása történik a tanévnek. Nézzük, hogy hogyan segíthetünk a gyerekeknek abban, hogy jó lehessen a bizonyítvány és vidáman készülhessenek a szünidő önfeledt pillanataira.

Tanulás otthon: vegyük komolyan!

A távoktatásra sokan hajlamosak úgy tekinteni, mintha az a valódi oktatás egy jóval alacsonyabb színvonalú alternatívája lenne.

Holott a valóságban a tananyag és a követelmény aligha változott,

sőt, jóval inkább kihívást, mintsem könnyebbséget jelent a digitális feltételek közötti elsajátítása. Gondoljunk csak saját munkánkra, ami a home office keretein belül is ugyanolyan értékes, mint az irodai környezetben. Ennek megfelelően tekintsünk a gyerekek otthoni tanulására mi is, így motiváljuk őket is az év végi hajrában való helytállásra.

Fontos az időbeosztás!

A távoktatás sokadik hetében járhatunk, de továbbra is figyeljünk arra, hogy a gyerekek napirendjében a rendszer megmaradjon. Bár otthon nem csengetnek be vagy ki, testi és lelki kiegyensúlyozottságuk miatt is lényeges, hogy bizonyos időközönként mozogjanak, akár friss levegőt szívjanak.

Sarkalljuk őket arra, hogy óránként 15 percre keljenek fel a számítógép elől és járjanak egyet az udvaron vagy beszélgessenek velünk.

A tanulás is jobban megy, ha kizökkennek a folyamatos koncentrációból.

Hogy telt a napod az „iskolában”?

Míg korábban megkérdeztük gyermekeinket arról, hogy hogyan telt a napjuk, milyen nehézségeik támadtak és milyen élményekkel gazdagodtak, fontos, hogy most sem feledkezzünk meg ezekről a beszélgetésekről.

Bár a diákok fizikailag otthon tanulnak, ettől még a virtuális valóságban számos dolog történhet velük, amit megosztanának velünk.

Vessük fel nekik a tanév végi teendőkkel kapcsolatos kérdéseinket, érdeklődjünk arról, hogy az esetleges plusz számonkérésekre hogyan tudnak felkészülni az online térben.

Ne készüljünk helyettük!

Természetesen támogassuk az otthoni tanulásban a gyermekeinket, de fontos, hogy az év vége során is legyünk tisztában ennek kereteivel. Csábító lehet a túlzott segítségnyújtás, főleg ha a bizonyítvány jegye is múlik egy-egy beadandó dolgozat vagy online felelés eredményén.

Viszont nem csak a következetesség, hanem az önbecsülésük miatt is fontos, hogy ők maguk is saját érdemeiknek tudják be értékeléseiket.

Közeleg a vakáció

Ha a szünidő kezdete is többnyire otthoni közegből tör a gyermekekre, akkor se hagyjuk, hogy a jóleső izgatottság és a vakáció örömének megélése nélkül teljen ez az időszak.

A nyár kicsik és nagyok számára is nagy jelentőségű, nem csak az élmények miatt, hanem mert egyfajta lezárást, majd az újraindulásra való felkészülést is jelenti életükben.

Segítsük őket a nem megszokott körülmények között is a ráhangolódásra, nézzünk például nyári szünetről szóló filmeket, legyünk többet a szabadban és a lehetőségekhez mérten tervezzünk előre programokat.