A koronavírus-járvány időszaka alatt fokozottabban kell ügyelnünk környezetünk tisztán tartására és a fertőtlenítésre. A jó idő beköszöntével nagyobb lelkesedéssel is vághatunk bele a nagytakarításba, hiszen így otthonunkat is tavaszi pompába öltöztethetjük. Milyen szabályokat célszerű most követnünk és hogyan járunk el a legkörültekintőbben? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.  

Mi az, hogy fertőzött tárgy?

A tárgyak felületére kent, vagy odatüsszentett, odaszáradt vírusok napokig fertőzőképesek maradnak. Egy ilyen tárgy bármelyikünket megfertőzheti, ha érintése után a szájunkhoz, orrunkhoz vagy szemünkhöz nyúlunk.

Jó, ha tudjuk, hogy a vírus „kedvence” a rozsdamentes acél és a műanyag, amelyeken akár 3 napot is kibír, míg egy egyszerű kartondobozon legfeljebb egyet.

Mivel takarítsunk?

A hivatalos tájékoztató szerint a koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatóak, takarításra történő használatukra is felhívják a figyelmet.

Tavaszi nagytakarítás fontossága a vírus idején

Nem szükséges bevásárolnunk ipari kemikáliákat, elég az, ami otthonunkban eleve is megtalálható:

a hipó, Domestos vagy például Flóraszept. De más termékek is szóba jöhetnek, olyan spray-k vagy akár tisztítókendők, amelyek csomagolásán szerepel, hogy a kórokozók 99,9%-át elpusztítják.

Mindig ügyeljünk a termékleírásra!

Fontos, hogy a leíráson szereplő előírásokat mindig tartsuk be, annak megfelelően alkalmazzuk a különféle szereket. Figyeljünk a megfelelő hígításra is és soha ne keverjünk össze két különböző fajta tisztítószert, mert ez akár életveszélyes is lehet!

A szappanos víz elegendő?

A szappanos víz is megteszi, habár a szappan és a víz nem pusztítja el az összes kórokozót, de hatékony lehet a koronavírus és bizonyos baktériumok felületekről történő eltávolításában.

A felületeket például lemoshatjuk mosogatószerrel, samponnal, mosószerrel, amelyek zsíroldó tisztítószernek minősülnek.

Elpusztítja a vírust az alkohol?

Igen, ha elég koncentrált összetételű. 70%-os és afölötti alkohol tartalom a COVID-19 közeli „rokonát”, a SARS koronavírust elpusztítja. 50%-os alkohol esetében néhány fertőzőképes vírusrészecske még maradhat, de jelentősen csökken a számuk. Az alkoholt természetesen nem szájon át kell alkalmazni, hanem külsőleg, a fertőtlenítendő felület alapos áttörlésére.

Milyen felületekre helyezzünk nagyobb hangsúlyt?

Valamennyi felületre, amelyen önmagunk és családunk a mindennapok során milliónyi ujjlenyomatot hagyhat, de a hétköznapi takarítások során valószínűleg nem kapnak elég hangsúlyt. Ilyenek például:

  • Az ajtókilincsek, a villanykapcsolók, a hűtőszekrény ajtaja, a mikrohullámú sütő ajtaja, a fiókgombok, fogantyúk.
  • Természetesen legyünk alaposak a pultok, asztallapok környékén is, ahol főzünk és étkezünk.
  • A konyhában inkább szivacsot és kefét használjunk rongy helyett, a vágódeszkát pedig használat után alaposan súroljuk át, és amennyire megoldható, inkább az üveg felületűeket használjuk.
  • A fürdőszobát és a mellékhelyiséget célszerű a szokásosnál alaposabban fertőtleníteni, jó, ha ezeket a helyiségeket hagyjuk a takarítás során utoljára.
  • A kozmetikai eszközöket is érdemes áttörölni fertőtlenítőkendővel.
  • A ruhát, ágyneműt, törölközőt mossuk minél magasabb hőfokon, mosószert vagy mosóport használva.
  • A kéztörlő törölközőt mossuk olyan gyakran, ahogyan csak tudjuk. Ha sokan használják, akkor a legjobb, ha naponta.
  • A mosható gyerekjátékokat is érdemes áttörölni, a plüss figurákat pedig mosógépben kimosni.
  • Fertőtlenítsük az elektronikai eszközöket: a számítógép billentyűzetét és az egeret, a kapcsolókat, a mobiltelefonokat és távirányítókat.

Használhatunk nagynyomású gőztisztítót, gőzborotvát vírusirtásra?

A koronavírus hőérzékeny, egy óra alatt már a 60°C hőmérséklet is jelentősen roncsolja, az ennél forróbb gőz pedig még inkább.

A nagynyomású gőztisztító, gőzborotva használatát azonban mégsem ajánlják,

egyrészt a koronavírus elpusztítására kifejezetten a gőztisztítókat még nem vizsgálták, ezért a hatásosságát bizonyító eredmények sincsenek. Másrészt a forró gőz ugyan általában nagy ellensége a vírusoknak, de ebben az esetben fennállhat a veszélye, hogy a nagy nyomással kifújt gőztől a levegőbe kerülhet egy részük, és nem biztos, hogy ezeket elég ideig érte a forró gőz ahhoz, hogy teljesen inaktívvá váljanak.

Húzzunk takarításhoz kesztyűt?

Ajánlott kesztyűt viselni otthonunk takarításához, jó, ha a fürdőszoba tisztításához külön párt viselünk. Miután végeztünk a takarítással, mossuk meg a kezeinket, rajta még a kesztyűinkkel. Szárítsuk meg, majd húzzuk le őket.

Szellőztetés

Takarítás közben és után szellőztessünk alaposan, ez különösen fontos a vegyszeres tisztítószerek alkalmazásakor. Még azon tisztítószerek használata közben is fejlődhetnek erős, irritáló hatású gázok, amelyek esetében ez nem köztudott. Nyissuk ki az ablakokat, és ha módunkban áll, pluszban kapcsoljunk be egy ventilátort is, hogy áramolhasson a levegő!

Kézmosás és kézmosás

Takarítás előtt és után is mossunk alaposan kezet, szappanos vízzel, nagyjából 30 mp-ig.

Hogyan biztosíthatjuk még, hogy az otthonunk tiszta maradjon?

Amikor hazaérünk, biztonságunk érdekében célszerű bevezetni a „zsilipelést”, például az erre kijelölt előszobában. Vegyük le cipőnket lehetőleg még a lakáson kívül, akasszuk fel a kabátunkat.

Vezessük be a „váltóruhát”, amelyre egyből lecseréljük a kinn hordottakat. Azonnal mossunk kezet.

Munkától, megelőző programtól függően zuhanyozás, hajmosás is javasolt.


forrás: webbeteg.hu; nlc.hu; koronavírus-kisokos.eu