A stressz kisebb vagy nagyobb mértékben, de valamennyiünk életében jelen van. A koronavírus-járvány azonban olyan, nem várt körülményként befolyásolja mindennapjainkat, amelynek következtében átélt feszültség és szorongás tartósan csökkentheti ellenálló képességünket, rombolhatja életminőségünket. Cikkünkben hasznos információkat szedtünk össze a jelenlegi helyzet és a stressz összefüggéseiről és olyan technikákat is számba vettünk, amelyek segítségünkre lehetnek a vidámabb hétköznapok elérésében.

Koronavírus: stressz és szorongás

A stressz szó angol eredetű, nyomást, feszültséget, erőfeszítést jelent. Orvosi szakkifejezéssel élve a stressz a szervezet nem specifikus reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, és alkalmazkodásra kényszeríti. A stressz kiváltó okai között szerepelnek például családi vagy szociális jellegű faktorok (gyász), személyes negatív élmények (átélt trauma), esetleg munkahelyi eredetű összetevők, mint például az egyén számára túlzott felelősség, de lehetnek a környezetből fakadóak, mint például a folyamatos zavarkeltés, természeti katasztrófa.

A jelen helyzet stresszel összefüggésbe hozható indikátorai nagyon összetettek. A jövőképpel kapcsolatos bizonytalanságérzet, az előre nem látható, kontrollálhatatlan események, az általános információhiány arról, hogy pontosan mi történik és mi fog bekövetkezni. Féltjük saját és szeretteink egészségét és tartunk a ránk váró gazdasági hatásoktól is. Személyes életterünk beszűkült, a fizikai kontaktusaink száma minimálisra csökkent.

A stresszkezelés szakértői szemmel

Mindezek következtében a nyugtalanságunk nem meglepő, ugyanakkor szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha tartóssá válik és nem lépünk fel ellene különféle módszerekkel, gyengíti immunrendszerünket, csökkenti ellenálló képességünket és úrrá lehet rajtunk egy erős motiválatlanság munkánk kapcsán is. Sőt, a tartós stressz állapot a környezetünkkel szemben is megváltoztathatja viselkedésünket, akár ingerültebbé is tehet minket. A tünetegyüttesek pedig akár pánikreakcióig is fajulhatnak.

Ahhoz, hogy felülkerekedjünk negatív érzelmeinken Gáspár Adrienn szakpszichológus véleménye szerint a legfontosabb lépés, hogy

ne fojtsuk el aggodalmunkat, hanem fogadjuk el a helyzetet.

Azokban ugyanis, akik elbagatellizálják a problémát, általában ugyanaz a feszültség van jelen, mint azoknál, akik félelmeiket ki is tudják fejezni, az előbbi reakció inkább a szorongás hárításáról szól. De onnantól kezdve, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy ez nem csak „sima” influenza-járvány, hanem

egy olyan élethelyzet, amelyben természetes, ha szorongást érzünk,

szembe tudunk nézni vele és tudatosabban kereshetjük oldásának lehetőségeit, a számunkra megnyugtató tevékenységeket.

Hogyan kerülhetünk jobb hangulatba?

Stresszoldó technikák a koronavírus idejére

Alakítsuk át környezetünket

A bennünk lévő feszültséget oldja, ha az általunk befolyásolhatatlan tényezőket elfogadjuk, és azokat helyezzük előtérbe, amelyekre hatásunk van. Ezt több módon is gyakorolhatjuk, például lakásunk átrendezésével, életterünk átalakításával.

Jó alkalom egy munkasarok kialakítására, a falak átfestésére, vagy azoknak a dolgoknak a kiselejtezésére, amelyek régóta sorakoznak használatlanul a szekrényünk polcain.

Lélektanilag nagy jelentőséggel bír, hogy bár a külső káoszt nem tudjuk uralni, de közvetlen környezetünk felett bizonyos értelemben kontrollt gyakorolhatunk.

Kreativitás

Több tanulmány is született már a kreatív tevékenységek pozitív hatásairól. Egy amerikai kutatás során 39 résztvevőt kértek fel arra, hogy megkötések és keretek nélkül alkossanak valamit, fessenek, rajzoljanak, színezzenek bármit, ami szívüknek kedves. Ehhez többféle anyagot felhasználhattak és számos technikával dolgozhattak, mint például filctoll vagy kollázs.

A kísérlet eredménye szerint már háromnegyed órányi kreatív tevékenység a résztvevők 75 százalékánál csökkentette a stresszhormon szintjét, sőt azt is megállapították, hogy az elért hatás nem volt összefüggésben az alanyok képességeivel sem. Azokra, akik remekeltek a feladatban és azokra, akiknek kevésbé sikerült megkapót alkotni, egyaránt megnyugtatóan hatott a tevékenység.

Így, ha nem is érezzük magunkat művészi vénával megáldottnak, tehetségesnek, akkor is hódolhatunk a kreativitás szépségeinek, és mindenképp olyan élménnyel gazdagodunk, amely segít nekünk jobb hangulatba kerülni.

Sport

Az edzésnek is jelentős szerepe van a stresszmenedzsmentben. Mozgás során testünk endorfint (boldogsághormont) termel, amely egyértelműen hozzájárul a kedélyállapotunk javulásához. Az edzés a feszültség levezetésének egyik legjobb módja, hiszen közben elfelejtjük a nap során magunkkal hordozott problémákat, a fizikai igénybevétel miatt pedig csak a testünk jelzéseire koncentrálunk.

Ha a heti rutinunk részévé tesszük a sportot nő az energiaszintünk, így az optimizmusunk is, és jóval könnyebben meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat és a tisztánlátásunkat. Számos online edzésprogram elérhető ingyenesen és akár több mozgásformát is kipróbálhatunk, például az aerobikot, jógát vagy saját testsúlyos, erősítő jellegű edzést.

Relaxáció

A szorongás testi-lelki tüneteinek csökkentésében nagy segítségünkre válhat a relaxáció.

Ha megtanuljuk a módját annak, hogy hogyan tudunk úgy ellazulni, hogy azzal együtt kizárjuk a külvilágból érkező hatásokat, sikeresen tudjuk kezelni a tartós stressz okozta tüneteket.

Ennek egy igen egyszerű, de hatásos technikáját érdemes kipróbálnunk: feküdjünk hanyatt, hunyjuk be a szemünket és gondolatban haladjunk végig testünk minden részén, kezdve a lábujjaktól egészen a fejtetőig. Tudatosan feszítsük meg, majd lazítsuk el azokat az izmokat, amelyeknél éppen a gondolatunk jár. Közben figyeljünk légzésünkre is, a levegőt lassan szívjuk be és hosszan fújjuk ki. Testünk ellazításával a gondolataink is lecsillapodnak, így könnyebben megteremthető a szellemi egyensúly is.

Zene

Mindannyian megtapasztalhattuk már, hogy még a legrosszabb napjainkat is fel tudja dobni, ha hallunk egy-egy számunkra kedves dallamot. A zenehallgatást tudatosabb szintre is emelhetjük a nyugodtabb lelki állapotunk elérése érdekében a következők szerint: gondoljunk vissza életünkben azokra az élményekre, amelyek során boldogok, vidámak voltunk, amelyek a legjobb érzéssel töltöttek el minket. Például egy nyaralás vagy egy jóleső vacsora családunkkal, jeles alkalom ünneplése barátainkkal. Valószínűleg ezek között akadnak olyan események, amelyeket tudunk valamilyen zenével társítani, a medence mellett szóló nyári slágerek, az étteremben játszott élőzene vagy szülinapunkkor énekelt szólam. Hallgassuk meg azokat ismét és koncentráljunk a múltban akkor megélt hangulatunkra.

Ez a módszer segíthet nekünk távolabb kerülni a nyomasztó gondolatoktól, lenyugtatni minket, ha feszültek vagyunk és emlékeztet minket arra, hogy megannyi pozitív élmény részesei voltunk már és még lehetünk is az életben.

 

Források: pszichozona, penzcentrum.hu, iflscience.com, semmelweis.hu, forbes.hu