A koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet nagy mértékben megnehezíti a menhelyeken élő állatok életét is. Sok állatmenhely a közétkeztetés (például iskolai menzák) fennmaradt ételmaradékával eteti négylábú lakóit. Az iskolák, intézmények bezárása pedig azt jelenti, hogy ez a táplálékforrás megszűnt a számukra.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal az aktuális helyzet nyomon követése érdekében folyamatos kapcsolatban áll az állatvédelmi ernyőszervezetekkel, és széleskörű ágazati kapcsolatai révén igyekszik segíteni a megoldások felkutatásában, melynek során több állatvédelmi szervezet képviselőjével is kapcsolatba lépett, hogy képet kaphasson az ellátási helyzet alakulásáról.

Több vállalat, például takarmánygyártók, kereskedelmi szervezetek is nyitottak a segítségnyújtásra, azonban amennyiben megtehetjük, járuljunk hozzá mi is a gazdátlanul maradt állatok megsegítéséhez. Felesleges élelmiszerek, alapanyagok, illetve a karantén alatti nagytakarítás során kidobásra ítélt takarók és egyéb használati cikkek is adományozhatóak: érdeklődjünk legközelebbi állatmenhelyeknél, hogy hogyan lehet támogatni őket!