A koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés részeként a higiéniás szabályok betartását és a maszkviselés fontosságát hangsúlyozzák a szakemberek, felnőttek és gyermekek számára egyaránt. De vajon hogyan tudjuk rávenni a kicsiket az arcvédők rendszeresítésére?

Cikkünkben erről írunk bővebben, és néhány kreatív tippet is megosztunk, hogy izgalmasabbá tehessük a gyerkőcök számára a(z eddig) nem hétköznapi viseletet.

Anya, miért kell a maszk?

A gyerekek többet látnak és értenek a világból, mint azt hajlamosak vagyunk gondolni, így az életkoruknak megfelelően, de mindenképp érdemes kifejteni nekik a maszkviselés okait és jelentőségét.  Az iskolában egyébként is beszélnek a témáról a kortársaikkal, ráadásul azt sem tudjuk kiküszöbölni, hogy a televízióból, internetről származó hírekkel találkozzanak. Épp ezért fontos, hogy legyen egy viszonyítási pontjuk a külvilágból érkező információk tengerében, amelyet szülőként, mi adhatunk meg számukra. Éreztessük velük azt is, hogy bátran feltehetik kérdéseiket. Semmiképp ne legyen az otthon falai között a járványhelyzet tabutéma, mert azzal csak növeljük a bizonytalanságérzetüket.

Cipő, sál, kabát és maszk: azaz, legyen természetes

A reggelek során az öltözék, az iskolatáska, a tornazsák, de egyéb „kellékek” is, mint a sál vagy kesztyű felöltése is az indulás rutinjának (hosszas) részét képezi. Fontos, hogy a maszk is legyen ugyanolyan természetes, mint az előbbiek és ne illessük semmiféle extra jelzővel. Így elérhetjük, hogy beépült szokássá váljon a viselése.

Ugye Te is hordod? A szülői példa fontossága

Mint az élet oly sok területén, ez esetben is nagy jelentőséggel bír, hogy a gyermek milyen magatartást lát a szüleinél, amelyet aztán akarva-akaratlanul is leképez saját viselkedési formáiban. Legyünk következetesek, járjunk követendő példaként előttük, azaz mi is vegyük fel a maszkot és hordjuk az előírásoknak megfelelő helyeken mindvégig, szabályosan.

Extra minták, így sokkal vidámabb!

Nem szükséges, hogy az orvosi maszkok egyhangúsága a kicsik kedvét szegje, hiszen megannyi színes, vicces, kreatív viselet közül választhatunk a boltok polcairól vagy akár készíthetjük el házilag is azokat. Minden korosztálynak megvannak a maga kedvencei, szuperhősei, amelyek nem csak a pólójukon, de a maszkon is jól mutatnak!

  • Kinek ne tetszene, ha Pókembert vagy Batman-t magán hordhatja?
  • De lehet kapni már dinó vagy tigris arcra emlékeztető maszkokat is, amelyek pont annyira ijesztőek, hogy viselőik lesznek a legmenőbbek!
  • Ha van otthon például egy, a gyermek szívének kedves kiskutya, akkor válasszunk olyan maszkot, amelynek mintáján visszaköszön a házikedvenc!

Készítsük együtt!

A maszkvarrás lehet akár egy jó hangulatú közös program is, amelyhez pozitív élményeket társít a gyermek. Szívesebben is viseli annak eredményét, főleg, ha az Ő két kezének ügyessége is hozzájárult, amellyel még büszkélkedhet is az osztálytársak előtt. Válasszunk együtt mintát a kicsikkel, és nyugodtan eresszük el fantáziánkat! Hallgassunk közben zenét, és egy kis édességet is belecsempészhetünk a kreatív foglalkozásba. A lényeg, hogy kellemes időtöltésként éljük meg, és ha elkészültek a maszkok, ne szűkölködjünk a dicsérő szavakban sem!