Az új koronavírus-járvány elkerülése érdekében a legtöbb, amit tehetünk az, hogy mind otthon maradunk és a lehető legkevesebb fizikai kontaktussal élünk. Azonban az, hogy lakásunkban várjuk a vírusfenyegetettség csökkenését, még nem jelenti azt, hogy azokról a szociális kapcsolatainkról is le kell mondanunk, amelyek meghatározzák és boldoggá teszik az életünket. Ezekben az időkben még nagyobb szükség van a technika nyújtotta lehetőségek kihasználására, hát tegyünk meg mindent ennek érdekében!

A kapcsolatok jelentősége

Társas lényként a kapcsolataink jelentősen meghatározzák az életünket. Persze, néha jól esik egy kicsit egyedül lenni, de amikor szinte el vagyunk tiltva attól, hogy emberekkel találkozzunk, hamar felütheti fejét a magányosság, az elszigeteltség érzése és súlyosabb esetben akár a depresszió is.

A koronavírus megakadályozásának érdekében mindannyiunknak áldozatot kellett hoznunk azzal, hogy úgy döntöttünk: saját és mindenki más védelmének érdekében a négy fal között várjuk meg a járvány lecsengését.

A napi személyes érintkezések hiányában úgy érezhetjük, hogy mindennel egyedül maradtunk – ez azonban nem igaz. Mindannyian ugyanazon megyünk keresztül, ezért is nagyon fontos, hogy megpróbáljunk minél inkább kapcsolatban maradni a környezetünkkel és szeretteinkkel.

A technológia nyújtotta lehetőségek határa szinte a csillagos ég és egy kis kreativitással még akár igazán élvezetes események is kikerekedhetnek a karanténból.

Telefonok

Egy szerettünk hangja, néhány kedves szó, vagy csak az, hogy valaki végre meghallgat minket, jobbá teheti az egész napunkat. Egyesek többet beszélnek telefonon, mások kevesebbet, abban azonban egyetérthetünk, hogy most még azok is gyakrabban nyúlnak a készülékeikért, akik nem tartoznak a gyakori telefonálók közé.

A karanténnak köszönhetően mindenkinek több idő áll rendelkezésére, mint eddig bármikor. Ha korábban heti egyszer hívtad a nagyit, most személyes kontaktus hiányában hívd heti kétszer, vagy ha úgy érzed, ez sem elég, akár mindennap. Kérdezd meg, hogy van az anyukád, mi újjal foglalkozik mostanában a testvéred és ha minden kedd délután együtt szoktál kávézni a kedvenc kollégáddal, ezt most se hagyd ki − csak tedd át a virtuális térbe, éljen a videóhívás!

A lényeg az, hogy ragadjunk meg minden lehetőséget, amellyel kapcsolódhatunk azokhoz, akik fontosak számunkra, ezzel megkönnyítve a saját és az ő életüket is – hiszen ahogy mi magányosak vagyunk, úgy mások is ezt élik át.

Sok kézre lenne szükségünk ahhoz, hogy megszámoljuk, hányféle applikációt és internetes felületet választhatunk arra, hogy beszélgessünk családtagjainkkal, barátainkkal. Íme néhány opció, amelyek között mindenki találhat magának valami kedvére valót:

Facebook Messenger

Aki rendelkezik Facebook felhasználói fiókkal, szintén hozzáfér a felület saját beszélgető rendszeréhez. A platformon a szöveges üzenetek mellett hívások és videóhívások is kezdeményezhetők, melyek nem csak gépről, hanem telefonról is elérhetők. A különböző filtereknek és matricáknak köszönhetően pedig igen mulatságossá és élvezetessé tehetők a beszélgetések.

Skype

Az alkalmazás letöltése és az email címes regisztráció után korlátlanul cseveghetünk azokkal a személyekkel, akikkel kölcsönösen elfogadtunk a felkérést a beszélgetésre. A felület letisztult kialakítása és felhasználóbarát eszközei minden korosztály számára lehetővé teszik a szöveges üzenetek és videóhívások kezdeményezését.

Viber

A hazánkban is rendkívül népszerű alkalmazás szintén korlátlan telefonálásra és üzenetváltásra ad lehetőséget, ahol csupán a másik személy telefonszámára és Viber hozzáférésére van szükség.

WhatsApp

A Viber angol „testvére” bár itthon nem igazán ismert, határainkon túl rengeteg felhasználóval büszkélkedik. A szintén szöveges, képes és videóüzenetek küldésére alkalmas felület hasonló alapokon nyugszik, mint magyar társa, így valójában preferencia kérdése, hogy ki melyiket részesíti előnyben.

FaceTime − Apple tulajdonosok előnyben!

Az Apple és Mac készülékek saját videóhívások lebonyolítására használható alkalmazása. Hátránya, hogy csak két iOS szoftverű készülék között használható, azonban számukra egyéb alkalmazások letöltése és regisztráció nélkül élvezhetők a képpel ellátott hívások.

A járványhelyzetre való tekintettel számos magyar szolgáltató szeretné azzal megkönnyíteni az ügyfelei helyzetét a karantén ideje alatt, hogy ingyenes mobilinternetet biztosít a számukra.

Online játékok

A karatén alatti kapcsolattartás egyik atipikus formája a közösen játszott online játék. Azok, akik kijárási korlátozás nélkül is előszeretettel játszanak internetes játékokkal a megmondói annak, hogy egy-egy közös játéknak vagy végrehajtott küldetésnek milyen közösségkovácsoló ereje van valójában.

Nincs másra szükségünk, mint kiválasztani egy nekünk tetsző játékot − választék, mint égen a csillag, megannyi, egyébként fizetős játék most ingyenes verzióban is elérhető −, találni hozzá valakit, aki társunk és segítségünk lesz a játék során és máris indulhat a kaland – és még csak el sem kell hagynunk az otthonunkat.

Az internetes játékok előnye, hogy nem csak barátainkkal „léphetünk kapcsolatba”, hanem akár kontinenseken átívelve ismerhetünk meg olyan új embereket, akikkel egyébként talán sohasem találkoztunk volna, azonban a játék iránti érdeklődésünk és hasonló helyzetünk, hogy mindannyian otthon maradtunk, mégis összekapcsolt minket.

Figyeljünk egymásra!

A karantén nem könnyű és mindannyian máshogy dolgozzuk fel a távolságtartás okozta nehézségeket, azonban ne feledjük: most még jobban figyelnünk kell arra, hogy ne szeretteinken vezessük le a helyzet okozta feszültségünket!

Válogassuk meg jól, hogy milyen szavakat használunk, és milyen hangnemben beszélünk egymással, mert most kifejezetten nagy szükségünk van a biztatásra és az odafigyelésre, és kiváltképp nincs szükség a körülményekből fakadó feszült és kemény szavakra.

Ha úgy érezzük, a frusztrációnk a szituáción kívüli problémából fakad, higgadtan és kedvesen mondjuk el a másiknak, mert az segíthet.

De ha arra jutunk, hogy csak a felgyülemlett ingerültség kívánkozik ki belőlünk, inkább tegyük félre a mérgünket, mert egy ilyen nehéz helyzetben, mint a mostani, az összetartás az, ami segíthet!