Hazai fejlesztésű lélegeztetőgépekkel tervezik felvenni a koronavírus-járvány elleni harcot: elindult a lélegeztetőgép-gyártás Magyarországon. A gép prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette az Operatív Törzs megbízásából, a gyártás feltételeit pedig a BM Heros Zrt. teremtette meg.

Napi 10 darab lélegeztetőkészülék gyártását tervezik a nemrégiben átadott, speciális higiéniai és biztonsági feltételeket igénylő üzemcsarnokban. A BME által fejlesztett lélegeztetőgépek az emberierőforrás-miniszter elmondása szerint világszínvonalú gépek, amelyek az eddig fejlesztett lélegeztetőgépek minden funkcióját birtokolják néhány újfajta elektronikai megoldással kiegészítve.

A koronavírus-járvány tetőzésének idejére elengedhetetlen a megfelelő számú lélegeztetőgép birtoklása országos szinten, amelyben hatalmas segítséget nyújthat a hazai gépek előállítása. Nem véletlen, hogy rengeteg gyár állt át lélegeztetőgépek előállítására, hiszen világ szinten hatalmas kereslet van szabad gyártói kapacitásra.

Az új fejlesztésű lélegeztetőgép a betegek kontrollált lélegeztetésén kívül alkalmas a részleges légzéstámogatásra is, illetve maximálisan megőrzi a betegek saját légzési aktivitását. Ezzel megelőzhető, hogy a beteg kvázi elfelejtsen levegőt venni, az izmai inaktívvá váljanak. Széleskörű programozási palettával rendelkezik, amely az adott terapeuta legfinomabb kezelési változtatásait is képes megvalósítani.