A koronavírus-járvány mint légzőszervi betegség terjedt el a köztudatban, azonban a világon az elsők között a hazai Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) a COVID-19-ben elhunytak agyát is vizsgálná.

A globális válságot okozó koronavírus-járvány eddig felfedezetlen hatásait venné górcső alá a magyar kutatóintézet. A KOKI munkatársai arra vállalkoztak, hogy a koronavírus-fertőzés idegrendszeri és agyi hatásait vizsgálják.

A kutatás alapját az adja, hogy egy fertőzés esetében a szervezetünkbe jutott idegen anyagok – ezesetben vírus – gyulladásos reakciót váltanak ki, amelyet a keringés terjeszt el a szervezetünkben. Ezeket a gyulladásos változásokat, mint ahogy szinte minden, testünkben végbemenő folyamatot, az idegrendszerünk és egyes agyi központjaink is megérzik, így alakul ki bennünk egy bizonyos betegségérzet. Kritikus helyzetben a gyulladásos faktorok akár olyan folyamatokat is beindíthatnak, amelyek hatással lehetnek a légzés és a keringés agyi központjaira.

A magyar kutatóintézet szakértői a világon elsők között kezdték meg az előkészületeket és az engedélyeztetést, hogy a koronavírus-járvány áldozatainak idegszöveti mintáit vizsgálják. Céljuk, hogy cáfolják vagy beigazolják, hogy a vírus képes megfertőzni az idegrendszert is.