Május 4-től, hétfőtől a kijárási korlátozás szabályai némiképp módosultak Budapest és Pest megye kivételével szerte az országban. A lazításoknak köszönhetően a vidéken élőknek szélesebb körű lehetőségei vannak a bevásárlásra, sportolásra, vagy egyéb szabadidős tevékenységek gyakorlására. Azonban a saját és a környezetünk biztonsága érdekében továbbra is számos óvintézkedést ajánlott betartanunk. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb változásokat és további tanácsokat.

Megnyithatnak az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei.

A vendéglátóegységek kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett, de az üzletben a védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni. A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

Az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak,

de továbbra is megmarad az idősek védett idősávja, azaz a 65 év feletti korosztály 9 és 12 óra között tartózkodhat a helységekben. Fontos tovább, hogy mindenki köteles üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

A szolgáltatások szabadon, bárki által igénybe vehetők,

az üzlet nyitva tarthat és látogatható, így például fodrászhoz is elmehetünk vagy megkárosodott autónkat szerelőhöz vihetjük.

Az egyes településeken működő piac nyitva tartásának rendjéről, valamint a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásáról a települési önkormányzat rendelkezhet. A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacon csak 65. életévüket betöltött személyek tartózkodhatnak.

A kültéri programokra lehetőség nyílik,

hiszen kinyithatnak a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok is. Rendezvényeken való részvétel is megengedett, megtarthatóak a temetések, esküvők, istentiszteletek, de fontos, hogy kizárólag a korábbi szabályok betartásával.

A sportolni vágyók örömére az egész országban, így Budapesten és Pest megyében is engedélyezik az edzést és a zártkörű sporteseményeket a profi, amatőr és tömegsportok terén.

Mire ügyeljünk továbbra is fokozottan?

A korlátozások lazítása korántsem jelenti azt, hogy minden ugyanúgy működhet, mint a veszélyhelyzet kihirdetése előtt. Annak érdekében, hogy saját és környezetünk egészségét is megóvjuk és elkerülhessük a járványhelyzet további fokozódását, továbbra is be kell tartanunk a szükséges óvintézkedéseket.

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolság) tartani.

Továbbra is fontos a gyakori kézmosás, otthonunk gyakori takarítása, azoknak a tárgyaknak az alapos fertőtlenítése, amelyekkel gyakran érintkezünk pl. mobiltelefon, kulcs, táska.

Amennyiben nem halaszthatatlan, továbbra is részesítsük előnyben a személyes ügyintézés helyett a digitális csatornák használatát például banki vagy hivatali ügyekben. Valamennyi szolgáltatónál lehetőségünk van minderre, gyorsabb, kényelmesebb és mindenképp biztonságosabb így eljárnunk a jelenlegi helyzetben.

Az idősek védelmére továbbra is gondolnunk kell. Szépkorú szeretteinket inkább ne látogassuk, a távolból segítsük őket bevásárlással, őszinte beszélgetéssel és gondoskodó figyelemmel.

A már hetek óta tartó nehéz időszak valamennyiünket megterheli lelki és fizikai értelemben egyaránt. A lazítások hoznak némi könnyebbséget, ugyanakkor fontos, hogy annak tudatában látogassunk közösségi helyeket vagy szabadtéri programokat, hogy a járványhelyzet még nem ért véget. Annak érdekében, hogy minél hamarabb legyőzhessük a fertőzésveszélyt, az óvintézkedéseket be kell tartanunk.