Gyorsan terjedő vírus esetén a legjobb megoldás, ha otthonaink védelmében igyekezzük elkerülni a megbetegedést, ezért a színházak, zenekarok, művészek mind úgy döntöttek, hogy munkatársaik és látogatóik egészsége, biztonsága védelmében határozatlan ideig bezárják kapuikat. Viszont nem kell lemondanunk a kulturális élményekről, bár más típusú csatornákon, de gazdagodhatunk velük anélkül, hogy ki kellene lépnünk a házból. Összegyűjtöttük néhányat a közelgő eseményekből, amelyekre érdemes lehet odakattintani.

Színházi előadások, koncertek, irodalmi estek

1. Első Magyar Karantén Színház

TRIP csapata jóvoltából otthonunkban, biztonságos környezetben lehetünk részesei egy igazán különleges, egyedülálló kulturális programsorozatnak.  A klasszikusok mellett a nagy népszerűségnek örvendő, hétköznapokat feldolgozó Jelenetek egy háztartásból drámasorozatukat is bemutatják. A darabokat többek között Láng Annamária, Simon Zoltán, Tenki Dalma, Rába Roland előadásában élvezhetjük facebook oldalukon keresztül.

2. MÜPA Médiatár

A lehetőségek tárháza szinte végtelennek tűnik a MÜPA virtuális kínálatát áttekintve, ahol regisztráció nélkül is több mint száz koncert, előadás érhető el. A honlap egyik legkiemelkedőbb gyűjteménye a Digitális Irodalom, azaz a különböző stílusokat képviselő zenészek, művészek közreműködésével havonta jelentkező irodalmi estek vágott változata. Fiatalabb és idősebb generáció is könnyen megtalálhatja közöttük a neki tetsző, igen színvonalas tartalmakat.

3. Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház is videósorozatot indított, amelyben a különböző produkciókból mutatnak be részleteket vasárnap 19 és 21 óra között, az Opera és a Papageno Facebook-oldalán. Olyan előadásokkal hozzák el a kulturális élményt hétvégi estéinkre, mint a Carmen, Az aranyműves boltja, a Máté-passió, a Parsifal vagy a Parasztbecsület.

4. Miskolci Nemzeti Színház

A miskolci teátrum is úgy döntött, hogy nem szeretné színházélmény nélkül hagyni a közönséget. Minden héten csütörtökön, 19 órától online közvetíti korábbi előadásainak egyikét, amely 24 órán keresztül elérhető, így az is meg tudja nézni, aki abban az időpontban lemaradt róla. A darabokat Miskolci Nemzeti Színház Facebook-csatornáján láthatják az érdeklődők.

5. Budapest Bábszínház

A Budapesti Bábszínház is elindította Youtube-csatornáját, ahol szombat délelőttönként a gyerekeknek, délután pedig a felnőtteknek, illetve az ifjúsági korosztálynak is szóló előadásokat osztanak meg a korábbi sikeres előadások közül válogatva.

Virtuális múzeumlátogatás

6. Szépművészeti Múzeum és tagintézményei

A Szépművészeti Múzeum és intézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum is bezárták kapuikat, de számos digitális tartalommal készülnek az érdeklődőknek. Virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján. Az interaktív kiállítás bejárása során az egyes képekhez oktatási céllal háttér információkat is biztosítanak a felületen, az anyagot pedig folyamatosan bővítik.  Szintén elérhető már a Remekművek az oktatásban című oldal is, ahol számos festményt, képzőművészeti alkotást találhatunk, szintén elemzéssel, történelmi háttéranyaggal körítve.

7. Néprajzi Múzeum

A Múzeum az online jelenlét erősítését nem a közelmúltban indította, hiszen a költözés-előkészítés időszaka alatt is mindvégig igyekeztek kapcsolatban maradni látogatóikkal. Nemrég ért véget egy jelentős kép digitalizáció, amely során több mint 35 ezer fénykép és rajz számítógépes rögzítését végezték el és tették elérhetővé honlapjukon. Többek között digitalizálták a rajzgyűjtemény ceruzarajzait, hímzésmintákat, akvarelleket és a századelős kutatók mintarajzait is. Jelenleg közel 100 ezer műtárgy, több mint 12 ezer hanganyag – többségében népzenei dallam -, 11 000 rajz, festmény, képeslap, közel 40 ezer fénykép és dia, 290 kézirat és 150 film között lehet válogatni, de folyamatosan töltik fel a szakemberek az újabb anyagokat is, színesítve a gyűjteményt.  Az intézmény Raktártúrák és Életünk napjai néven indított filmsorozatai is népszerűek a múzeum etnotube nevű YouTube-csatornáján.

Gyűjtemények a nagyvilágból

8. Louvre

A világ egyik leghíresebb és közkedveltebb múzeuma, a párizsi Louvre is lehetővé tette, hogy több kiállítását is meg lehessen tekinteni online, díjtalanul. Így részesei lehetünk az egyiptomi kiállításnak, de végig lehet csodálni a Galerie d’ Apollon pompásan díszített mennyezetét is. Érdekesség, hogy a Louvre eredetileg II. Fülöp Ágost által épített erőd volt, ennek maradványait is megtekinthetik az érdeklődők, mint a Louvre eredeti épületének misztériumait. Tovább fokozhatja élményeinket, hogy ezekhez a virtuális túrákhoz a képi anyagokat a múzeum nyitva tartási idején kívül rögzítették, így olyan érzésünk lehet, mintha egyedül sétálgatnánk Franciaország egyik ékkövének folyosóin.

9. New York-i Metropolitan Múzeum

A New York-i Metropolitan Múzeum is bőven szolgáltat látnivalókat a közönségnek. Díjtalanul időzhetünk el a több mint 400 ezer műtárgy  képei között, de ha virtuálisabb élményre vágynánk, akkor a múzeum által készített videóknak köszönhetően bejárhatjuk látványosabb termeit is az intézmény online felületén keresztül.

10. Sixtus-kápolna (Vatikán)

A Vatikán jól kezelhető, modern online felületet hozott létre, hogy lehetővé tegye múzeumainak virtuális bejárását. Nem minden gyűjtemény és épület tekinthető meg honlapjukon, de a legértékesebb kincsét, a Sixtus-kápolnát interaktív módon a világ elé tárják. Michelangelo remekműve, 540 m² felületével a világ legnagyobb egybefüggő mennyezetfreskója látogatók millióit vonzza évente. A 19. század vége óta ez az épület a pápaválasztó konklávé helyszíne is egyben. Ha a személyes látogatás varázsát az online tér nem is pótolja, de izgalmas élményt nyújthat anélkül, hogy elhagytuk volna a kanapénk kényelmét.