A koronavírus-járvány alatt, a korlátozások árnyékéban számos kihívással kellett szembenéznünk. Ugyanakkor a kritikus helyzetek egyben nagyszerű lehetőséget is kínálnak az előnyös változásokhoz. Cikkünkben összeszedtük, hogy miket is tanított nekünk az elmúlt időszak, amelyek hatással vannak jellemünkre és minden bizonnyal hasznunkra válnak a jövőnk formálásában is.

Összefogás

A koronavírus-járvány legyőzéséhez arra volt szükség, hogy a közösség tagjaiként felelősséget vállaljunk. Otthonmaradásunkkal nem csupán saját egészségünket védtük, hanem egy rendszerszintű összefogás részeivé váltunk, amelynek sikeressége valamennyiünk magatartásán múlik. Ha képesek vagyunk egy közös célért cselekedni – még akkor is, ha közvetlenül kevésbé is érezzük magunkat érintettnek −, a hétköznapok során is jobb csapatjátékos lehet belőlünk a munkánk során, de az olyan fontos kérdésekben is biztató fejleményeket jelenthet, mint a klímaváltozás elleni harc.

Az egészség fontossága

„Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét.”

A Dalai Láma szavai a jelen helyzetben még erősebben hathatnak ránk, hiszen megtapasztaltuk, hogy valóban az egészségünk az első, amelyet csak akkor értékelünk és óvunk igazán, ha veszélyben érezzük. Sőt azt is, hogy kétség kívül az anyagi javaink birtoklásának fontossága elé helyezzük.

Néha jó lassítani

A világ lelassult körülöttünk és többnyire mi is nehezen viseltük az otthon töltött lét korlátait. Talán kissé ijesztően is hatott, hogy a rohanó hétköznapok közepette milyen szokatlan a csend, szeretteink tartós közelsége és az önmagunkra forduló figyelem megléte. Pedig a lassítás hasznunkra válik, mert rávilágít arra, hogy mi teheti az életünket igazán élvezetessé. Tudatosságot is jelent döntéseinkre vonatkozóan, hiszen felerősödnek bennünk, de jóval nagyobb figyelmet is szentelünk a bennünk megbújó kérdésekre és válaszokra.

Koronavírus és karantén: egy jobb élet kezdete?

A család közelsége

Sokan arról számolnak be, hogy nem is emlékeznek rá, hogy mikor volt alkalmuk utoljára párjuk, gyermekeik közelségében tartósan időt eltölteni. Az elmúlt hetek bár nem a kívánatos módon, de megteremtették a családi beszélgetések, játékok, közös tanulás hiánypótló időszakát, emlékeztetve minket az érzelmi kötelékek fontosságára.

Alkalmazkodó készség

Szinte egyik pillanatról a másikra volt szükség arra, hogy a gyökeresen megváltozó feltételekhez alkalmazkodjunk. A home-office keretében produktívnak maradni, a távoktatás kihívásait szülőként is megélni, otthonunkat átalakítani, újszerű szabályok szerint élni, mind-mind nehéz feladat. Ha mindezek között sikeresen tudtunk egyensúlyt teremteni, jelentős pozitív visszacsatolást kaphatunk saját képességeinkről és fegyelmezettségünkről, amely a jövő kihívásai során is önbizalommal vértezhet fel minket.

Közösség hiánya

Embertömeg a villamosokon, tolakodó járókelők a járdákon, diákok, tanárok, vagy kollégák. Társaságukat bármennyire is kedveljük, stresszes időszakokban, fáradtan inkább tartózkodnánk tőlük. A karantén alatt azonban biztosan fellépett bennünk a közösség nélkülözéséből fakadó hiányérzet. Megtapasztalhattuk, hogy a digitális megoldások tárháza lehet bármilyen széles, mégis igényeljük a személyes interakciókat, a pillantásokat, gesztusokat. Mindazt, amitől emberiek vagyunk.

Mozgáshiány

A pihenésből is megárt a sok! A tartós otthonlét még azok számára is elhozta az aktivitás hiányának kényelmetlen érzését, akik korábban nem, vagy csak ritkán hódoltak a sport szenvedélyének. Átélhettük, hogy egészségünk, lendületességünk és tiszta szellemünk érdekében milyen nagy szükségünk van a mozgásra, izmaink megdolgoztatására. Sokak kaptak motivációt arra, hogy hosszú távon is rendszeresítsék életükben.

Koronavírus és karantén: egy jobb élet kezdete?

Fontos a természet

Ez az időszak tanulságul szolgált arra vonatkozóan is, hogy a természetes napfény és a friss levegő létfontosságú mindannyiunk számára. Valódi örömforrásként hatott a természet közelsége a négy fél közül kilépve. Ez az élmény a jövőben talán környezettudatosabbá is formál minket, és jóval többre értékeljük az élővilág védelmét.

A kevesebb több!

Azt is megtapasztalhattuk, hogy jóval kevesebbre van szükségünk, mint amennyit korábban felhalmoztunk. Megtanultunk kevésbé pazarló módon bevásárolni, főzni, hosszabb távra gondolkodni és prioritásokat felállítani. Sőt, ennek köszönhetően talán a sokadik éttermi vacsora helyett otthonunk meghittségét választjuk vagy a megvásárolni készült, tucatnyi ruhadarab helyett pénzben talán nem is kifejezhető, de értékesebb javakat kívánunk birtokolni.

Fából vaskarika!

Közösségi események híján felismertük azt is, hogy egy kis találékonysággal és kreativitással hogyan tudunk önmagunk is programokat szervezni. Kötni, festeni, barkácsolni, kertészkedni, kevés hozzávalóból pompás ajtódíszt készíteni, mind-mind siker és élmény. Olyan, amihez nincs is szükségünk extra költésre vagy külsőségre.