Mint ahogyan az rendszerint lenni szokott, az idei nyár is mintha szemrebbenés alatt telt volna el, máris itt a szünidő vége. A gyerekek hamarosan visszatérnek az iskolába, hogy nekivághassanak az új tanév izgalmakkal teli időszakának.

A tanulás ismét a tantermek falai között veszi kezdetét, ugyanakkor a szakemberek a járványveszély felerősödésére is figyelmeztetnek. Nézzük, hogy mi várhat rájuk és szülőként hogyan tudjuk segíteni őket a szokásostól igencsak eltérő iskolakezdésben.

A járványügyi helyzet hazai alakulásának tükrében az oktatás a megszokott módon, tantermi jelenléttel veszi indulhat majd el. Ugyanakkor a körülmények merőben mások, hiszen számos intézkedést szükséges betartaniuk az intézményeknek a gyermekek és felnőttek biztonsága érdekében.  Többek között:

  • Gondoskodniuk szükséges az állandó tisztaságról, folyamatos fertőtlenítésről és az iskolák bejáratánál is vírusölő hatású kézfertőtlenítőt kell, hogy biztosítsanak.
  • Az iskolákat csak egészséges, tünetmentes dolgozók és gyermekek látogathatják.
  • Az iskolákban a különféle csoportosulásokat, iskolaszintű, közös étkezéseket, rendezvényeket mellőzik, ehelyett lazább tantermi elhelyezkedés keretében folynak az órák.
  • Fokozottan ügyelnek az étkezés helyszínének tisztaságára, a rendszeres fertőtlenítésére. Az étkezés előtt és után pedig kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek alapos, szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.
  • Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége miatt − amelyről orvosi igazolással is rendelkezik −, igazolt hiányzásnak kell tekinteni. Ekkor a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási formában részt vehet az oktatásban.

Szülőként mit tehetünk?

Természetes, hogy aggódó szülőként a legjobbat szeretnénk gyermekünknek. Egészségben, biztonságban tudni, lelki világát is óvni, kiegyensúlyozottságát támogatni. Csakúgy, mint a felnőtteké, a gyermekek személyisége is eltérő lehet, ami miatt másként és másként élik meg a jelenlegi helyzetet. Viszont minden esetben fontos, hogy jelentős figyelmet szánjunk arra, hogy segítsük őket az iskolakezdés egyébként is stresszes időszakában.

  • Igyekezzünk felkészíteni őket arra, hogy mi vár rájuk szeptemberben. Beszéljük át velük az ismert óvintézkedések mibenlétét és az életkoruknak megfelelően magyarázzuk el azok jelentőségét.
  • Gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen a táskájukban kézfertőtlenítő vagy szappan és hívjuk fel a figyelmüket azok rendszeres használatára.
  • Legyünk érdeklődőek a tanítási nap végén az iránt, hogy mi történt velük és nyitottak arra, amit megosztanak velünk, legyen az az órákhoz köthető vagy a járványhelyzet kapcsán előkerülő téma. Felnőttként is jóleső érzés adott esetben kibeszélni a frusztráltságunkat, gyermekeink számára is megnyugtató, ha megosztják velünk gondolataikat, esetleges kétségeiket.
  • Az ősz kezdete még bőven ad lehetőséget kültéri programokra. Akár tanítás után, akár a hétvégén, szervezzünk számukra minél több programot a szabadban, ahol igazán aktívak lehetnek, sportolhatnak, mozoghatnak. Így könnyebben le tudják vezetni az energiájukat, és a friss levegő is jót tesz az egészségüknek.
  • Fontos, hogy abban az esetben, ha tüneteket mutatnak, ne engedjük őket a közösségbe, ezzel a saját és mások egészségét is óvjuk.

Forrás: portfolio.hu