A #maradjotthon mozgalom már hetek óta tart. Kitakarítottuk a lakást – néhányszor –, aludtunk délig és a rég áhított olvasnivalókat is tudjuk már kívülről. Akár munkahelyi szabadság, akár home office kereteiben tartózkodunk otthon, fontos, hogy különböző programokkal töltsük fel szabadidőnket. Ha a négy fal között töltött óráinkban különböző tevékenységekkel foglaljuk el magunkat, csökken annak az esélye, hogy elhatalmasodjon rajtunk a bezártság érzése vagy súlyosabb esetben akár a depresszió. Az alábbi bejegyzésben összegyűjtöttünk olyan online elérhető programlehetőségeket, amelyekkel a következő egy hétben elüthetjük unalmas óráinkat.  

A könnyebb eligazodás érdekében cikkünk végén órarend formába sűrítettük a programokat.

Tanulási lehetőségek

 • A globális krízisre való tekintettel több fizetős kurzus is ingyenessé vált. Az egyik legérdekesebb példa, hogy Amerika egyik legelitebb felsőoktatási intézménye, a Yale egyetem legnépszerűbb kurzusát ingyenesen elérhetővé tette mindenki számára. Az órák a boldogság témája köré épülnek és 10 hétre elosztva érhetjük el őket.
 • Egésznapos digitális kompetenciafejlesztési tanfolyamot szervez az Incorpora Magyarország. Az online képzés keretében a jelentkezők elsajátíthatják a Microsoft 365 alkalmazásainak használatát, amely manapság már szinte minden munkakörhöz elengedhetetlen. Amennyiben pedig még a képzés után is lennének kérdéseink az egyik legtöbbet használt kiegészítővel, az Excellel kapcsolatban, másnap feltehetjük az ExcelTitok.hu élő válaszadásában.
 • Szintén érdekes előadást kínál a BrandFizz employer branding ügynökség, amelynek vezetője egy ebédszünet alatt a koronavírus idején történő válságmenedzsmentről és elkötelezésről beszélni.
 • Egy újabb nyelv elsajátítása mindig jó ötlet! Szerencsére erre már rengeteg ingyenes lehetőségünk van, például a Duolingo alkalmazás, amelynek mobil applikációján keresztül bármikor elkezdhetjük a tanulást az alapoktól kezdve.
 • Knapek Éva két lehetőséget is biztosít, hogy feltegyük kérdéseinket egy pszichológus számára. Az egyik alkalommal élő videóban válaszol minden előzetesen elküldött kérdésre, problémákra, a másik videó témája pedig az előző párkapcsolatokra irányuló féltékenység lesz.
 • Számos lehetőség van jelenleg arra is, hogy online tanuljunk meg sminkelni, vagy fejlesszük meglévő képességeinket. Fábián Éva, profi sminkes által is tanulhatunk néhány fortélyt, amelyeket minden nap közzé tesz Facebook csoportján keresztül.

Sport

 • A LifeTiLt Blog minden nap ingyenes edzéssel járul hozzá, hogy fittségünket a karantén ideje alatt is megőrizzük. Az edzéseket élőben közvetítik a blog Facebook oldalán este nyolc órai kezdettel.
 • Online edzés – Csak egy szék kell! címmel tart ingyenes online edzést a FitRoomÉletmód Stúdió. Ezt az edzést is live adáson keresztül tudjátok követni, ráadásul nem kell hozzá más, mint egy erősebb szék.
 • Jóga órarend az Útközben jógastúdió által: a stúdió adományos rendszeren keresztül tart minden nap más és más jellegű jóga órákat. Ez azt jelenti, hogy a résztvevő eldöntheti, tudja-e, illetve akarja-e támogatni a stúdiót.
 • Közösségi jógázás Bakonyi Pannival: egy matracnyi szabadság. Az njoy alapítója, Bakonyi Panni ingyenes közösségi jógát tart az otthonmaradóknak. Ezen kívül közösségi felelősségvállalási programot is indított azok számára, akiknek a járványügyi helyzet miatt megszűnt a munkája. A jógaórát a Facebook eseményen keresztül lehet elérni, amennyiben pedig a közösségi program érdekel, a https://www.njoylife.hu/ oldal megad minden szükséges információt.

Kultúra

 • Filmklub – Karanténfesztivál: a Malter Vándor Filmfesztivál a körülmények ellenére is biztosítja a heti betevőt a magyar filmek terén. Vasárnap elérhetővé válik 5 díjnyertes magyar film, amely egy hétig elérhető lesz a Bánkitó Fesztivál 2020 honlapján.
 • Móser Ádám tangóharmonika-művész minden nap 17:00-kor erkélykoncertet tart, amelyet élőben közvetít. Meghallgathatjuk esténként az előadó Facebook oldalán.
 • Siklósi Örs, az AWS frontembere karanténkoncertet tart a Maradj Otthon! fesztivál keretei közt. További részletek a fesztivál Facebook oldalán találhatóak.
 • Online Vasárnapi Barangolón vehetünk részt a Kiscelli Múzeum jóvoltából. A múzeumpedagógiai foglalkozás főleg gyerekeknek szól, ám más múzeumok is kínálnak online tárlatokat, mint például az Iparművészeti Múzeum.
 • Szintén a gyerekek otthoni elfoglalása a Kolibri Színház meseolvasó videósorozatának célja. A társulat tagjai minden nap rögzítenek és feltöltenek YouTube-ra egy-egy videót, amelyben egy mesét olvasnak fel a gyerekek számára.
 • Karanténestek címszóval tart élő koncerteket a Budapesti Fesztiválzenekar. A karanténestekhez minden nap 19:45-től lehet csatlakozni a BFZ honlapján keresztül.

Kikapcsolódás

 • Most egy jó cél érdekében játszhatnak a LOL és FIFA játékosok. A három hétvégén át tartó ingyenes versenysorozat, a Stay & Play Gamer Cup élő közvetítései során adományokat gyűjtenek, amelyeket a Mátrix Közhasznú Alapítványnak ajánlanak fel. Az alapítvány Számítógép Álom projektje minél több hátrányos helyzetű, 10 és 14 év közötti gyermek számára szeretne tanuláshoz szükséges számítógépeket biztosítani.
 • Két alkalom is nyílik arra, hogy festői tehetségünket is kamatoztassuk. A FessNeki segítségével ezúttal a Tejúton című festményt lehet reprodukálni, a aint Stúdió által pedig élményfestésben vehetünk részt.
 • Egyre elterjedtebb pihenési forma a meditáció. Úgy tartják, hogy 20 perc meditálással akár néhány óra alvást is kiválthatunk. Az intenzív pihenési forma alapjainak elsajátítását most meg is tehetjük egy online kurzus keretei közt.
 • A Karanténfesztivál keretei közt az Auróra egy filmek köré épülő online eseményt szervez. Az érdeklődők egy beszélgetésen vehetnek részt a Dokumentumfilmklub szervezőjével és a „Remélem legközelebb sikerül meghalnod” című film rendezőjével, majd filmes projektekkel kapcsolatban nyílik lehetőségük eszmecserére.

A fenti programokat az egyszerűség kedvéért összeszedtük nektek egy nyomtatható órarendbe, amit a gombra kattintva tölthettek le: