Magyarországon is aktívan kutatják az újtípusú koronavírus-járvány gyógyszerét. A Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának már néhány héttel ezelőtt sikerült azonosítania a vírus teljes genomját, amely egy rendkívül fontos lépés egy vírus gyógyításának procedúrájában.

Ez egy fontos mérföldkő a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy hazánkban a Koronavírus Kutató Akciócsoportot vezessem, amelynek célja a vírus jobb megismerése: fertőzési és terjedési mechanizmus vizsgálata, lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése. A mostani eredmény is egyértelműen jelzi, hogy az ilyen jellegű szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.” – nyilatkozta korábban Prof. Dr. Jakab Ferenc.

A kutatás nagy erőkkel zajlik a világ több országában, a folyamatot pedig a globalizáció nagyban elősegíti. Müller Viktor, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója bizakodóan nyilatkozott az Inforádiónak.  Az ELTE TTK elméleti biológusának állítása szerint már van néhány olyan hatóanyag, amely ígéretes eredményeket hozott az állati és rokon vírusokkal történő tesztelésben, így jelenleg klienseken is kipróbálják őket. Amennyiben a további eredmények is jónak bizonyulnak, egy kész gyógyszert tarthatnak kezükben a magyar kutatók.