A koronavírus időszakában szinte egyik napról a másikra álltak át a cégek a home-office alapú működésre. A járványhelyzet enyhülésével viszont már az irodai munkavégzés is visszatért az életünkbe, a legtöbb munkahely esetében a távmunkával megosztva. Home-office vagy az irodai környezet? Mindkettőnek megvannak a sajátosságai, van, aki az előbbire esküszik, sokan pedig ódzkodnak tőle és az utóbbit tartják ideálisnak. Cikkünkben arról írunk, hogy hogyan tudjuk az egyensúlyt megteremteni a kettő között.

Előnyök kiaknázása

Gyakori kérdés, hogy melyik típusú munkavégzést részesítjük előnyben? Az otthonit vagy az irodait? Nos, valószínűleg mindannyiunk meg tudja nevezni az általa inkább preferáltat. Viszont fontos, hogy ne határolódjunk el élesen a másiktól sem, hanem inkább próbáljuk meg mindkettő előnyeit megtalálni és az osztott felállásban azokat ki is élvezni.

Ami a home-office mellett szól:

 • hatékonyan tudjuk napi feladatainkat ellátni, jobban tudunk fókuszálni
 • megspóroljuk az irodába, majd az onnan haza vezető utat, így akár több órát is nyerhetünk a napunkból
 • a munka-magánélet egyensúly könnyebben megvalósítható
 • rugalmasabb a napirendünk, saját igényeinkhez könnyebben illeszthető a munka ütemezése

Ami az irodai munkavégzés mellet szól:

  • jó érzés a közösségben lenni, személyes interakciókat folytatni
  • számos formális téma létezik, amelyek személyesen eredményesebben körbejárhatóak
  • hatékonyabb az információcsere a kollégák között, hiszen elég csak szólni, kérdezni, és nem szükséges telefonálni vagy üzenetet írni
  • megtöri az otthonlét állandóságát

Tudatos feladatfelosztás

Vannak feladatok, amelyek jellegük miatt sokkal jobban beilleszthetők az otthoni munkavégzés rutinjába (például nagy fókuszáltságot igénylő, önálló munkák), míg más projektfázisoknak inkább az irodai megbeszélések, egyeztetések adnak jobb alkalmat. Amennyiben van ráhatásunk, tudatosan alakítsuk ki úgy a tennivalóink listáját, hogy mindezzel összhangba kerüljenek.

A rendszer mindig fontos

A home-office ideje alatt se térjünk el túlságosan a megszokott napirendünktől. Ne hagyjuk például, hogy alvási szokásaink felboruljanak, csupán mert a reggeli utazási időt megspórolva tovább maradhatunk ágyban. A szervezetünk nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, így könnyen lehet, hogy az irodai munkavégzéssel töltött hetünkön sem fogunk tudni egyből visszaállni az ideális alvási rutinunkhoz, aminek következtében nem is fogjuk tudni kellőképpen kipihenni magunkat.

Home-office és a kiégés?

Meglepő, de szakértők szerint az otthoni munkavégzés veszélye jóval inkább a túlhajszoltság, mintsem az irodaihoz képest visszafogott lendület és munkamennyiség. Hajlamosak vagyunk hamarabb hozzákezdeni a feladatokhoz, jóval rövidebb ebédszünetet tartani és kevesebbszer is állunk fel megmozgatni magunkat. Azonban fontos, hogy legyünk tisztában ennek veszélyeivel, és tartsunk szüneteket, akár vezessünk határidőnaplót, hogy jobban átlássuk a hivatalos és a magánéletünk eseményeit. Hagyjunk helyet és teret mindennek a hosszú távú kiegyensúlyozottságunk érdekében.

Biztonságérzet mindenhol

Az elmúlt hónapok során hatalmas kihívást jelentett az is, hogy motiváltak és hatékonyak legyünk a bizonytalan környezetben, veszélyhelyzetben, miközben féltjük saját és környezetünk egészségét. A járvány ismételt belobbanásának veszélye most sem szűnt meg és sokakat frusztrálhat az irodai környezetben is a megfertőződés lehetősége. Viszont valamennyi munkáltató gondoskodott arról, hogy a visszatérést követően számos óvintézkedést betartva, biztonságban folyjon a munka. Tartsuk be mindezeket, legyünk körültekintőek, de közben élvezzük is ki a viszontlátás és a személyes jelenlét pozitívumait annak a tudatában, hogy a jelenlegi helyzetben a legoptimálisabb megoldást követve dolgozunk.