Elérkezett a nyár, a kirándulások lelkesen várt időszaka. Habár a turista áradat kapcsán a virulógusok a járványhelyzet fokozódására figyelmeztetnek, egyre több hír születik az utazási szabályok enyhüléséről is. Egy biztos, valamennyien szeretnénk már önfeledten élvezni a nyaralás jóleső heteit. Cikkünkben arról írunk, hogy mire érdemes ügyelnünk és hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni szabadságunkból a biztonságunkat is szem előtt tartva.

Strandon vagy vízparton az igazi

Az amerikai járványügyi központ szerint az új koronavírus nem fertőz a medencék, pezsgő- vagy gyógyfürdők vizén keresztül, hiszen a vírusok általában nem élnek túl olyan vízben, amelyet vegyi anyagokkal (például klórral, brómmal) kezelnek. A fürdőkben az üzemeltetők pedig szigorúan figyelnek arra, hogy az odalátogatók bizonyos szabályok betartásával strandoljanak. Például medencehasználat előtt kötelező a zuhanyozás, kézmosás, amelyet a személyzet folyamatosan kontrollál.  A tavakban, folyókban, tengervizekben sem kell tartanunk a megfertőződéstől, különösen a sós víz biztonságos. A természetes vizek akkor lehetnek potenciális veszélyforrások, ha vírussal fertőzött szennyvízzel keverednek.

Amire figyeljünk:

  • Ügyeljünk arra, hogy megfelelő, legalább 1,5 méteres távolságban foglaljuk el a napágyakat vagy helyezzük el törölközőinket, ne mások közvetlen közelében!
  • Ha korábban nem volt szokásunk, jelen helyzetben mindenképp vigyünk magunkkal kézfertőtlenítő kendőt vagy gélt és rendszeresen használjuk is! Ha a strand által biztosított napágyakat igényeljük – bár az üzemeltető gondoskodik a higiéniás protokollról −, érdemes áttörölni azokat, mielőtt használatba vesszük.
  • Fontos, hogy ha strandra megyünk, akkor mindenhol hordjunk strandpapucsot és érdemes magunkkal vinnünk saját törölközőnket is!
  • A közös helyiségek használata előtt és után is mossunk kezet, és fertőtlenítsük le az ideiglenesen lerakott tárgyainkat, például telefonunkat vagy napszemüvegünket.

Hogy hozd ki az idei nyaralásodból a legtöbbet?

Csoportos utak helyett család és barátok

A koronavírus-járvány az utazási szokásokat valószínűleg jó ideig átrendezi. A szervezett csoportos utazások nagyon népszerűek, viszont jobb, ha inkább családunk, szűk körű ismerőseink körében kirándulunk idén nyáron. Érdemes olyan utazásokat választanunk, amely alatt nem kell hosszú órákat töltenünk sok emberrel egy légtérben, például a buszon vagy vonaton. Válasszuk inkább a természet közeli helyeket, kiránduljunk a hegyekben. Itt az ideje a családi kempingezésnek vagy faházak bérlésének. Barátokkal is garantált a szórakozás, ha egy-egy hátizsákkal és kerékpárral vágunk a legszebb belföldi tájak felfedezésének.

Ha külföldre mennénk?

Jelentősen csökkent járatszámmal és útirányokkal, de a Budapest Airport már elindította repülőjáratait és a környező országok is megnyitották az utasforgalom előtt határaikat.  Ugyanakkor fontos, hogy minden esetben tájékozódjunk alaposan a kiválasztott ország járványügyi helyzetéről és a ki-, illetve beutazási szabályokról, többek között, hogy számíthatunk-e hazaérkezésünkkor – biztonsági okokból − lakhelyünk elhagyásának tilalmára.

hazipatika.com