A COVIBED nevű hazai fejlesztés nyerte el a Hack the Crisis online verseny Save Life kategóriájának első díját. Az ingyenesen elérhető, digitális betegágy nyilvántartó rendszer bevezetése esetén egyszerű, biztonságos és valós idejű adatokkal segítheti a kórházak és az egészségügyben dolgozók munkáját.

A koronavírus járvány következtében soha nem látott mértékben nőtt meg a kórházak leterheltsége, így különösen fontos, hogy az intézmények folyamatosan naprakész adatokkal rendelkezzenek az éppen szabad betegágyakkal, elérhető lélegeztetőgépekkel kapcsolatban.

Erre jelent megoldást a magyar fejlesztőcsapat által megalkotott COVIBED rendszer, amely csökkentheti az egészségügyi dolgozók napi adminisztrációs terheit és lehetővé teszi, hogy pontosan követni tudják a szabad kórházi ágyak számát és azok felszereltségét.  A fejlesztés 48 óra alatt, a Hack the Crisis Hungary online fejlesztői verseny keretein belül, 5 fős csapat munkájának köszönhetően született meg.

A Hack the Crisis-on való részvételünket az motiválta, hogy mi is hozzájáruljunk a vírus elleni küzdelemhez a saját szakértelmünkkel. Több egészségügyi szakemberrel történő egyeztetést követően született meg a COVIBED ötlete, ami kiválthatja a kórházi dolgozók papíralapú napi betegágy számolási rutinját A rendszerünknek köszönhetően azon intézmények, akik elkezdik használni a felületünket naprakész információkkal rendelkeznek majd a betegágyaik számáról. Ezzel nem csak az adminisztrációs időt lehet csökkenteni, hanem például a sürgősségire felvett betegek osztályra áthelyezése is jelentősen lerövidülhet. A COVIBED rendszer gyorsan és egyszerűen installálható az intézményekben, a használatához pedig csak egy okos készülékre van szükség. Az alkalmazás zárt rendszerben működik, csak az adott intézmények férhetnek hozzá az információkhoz és statisztikákhoz, csak és kizárólag a betegágyak foglaltságát és azok státuszait kezeli, +semmilyen betegadatot nem rögzít. Célunk, hogy Magyarországon az összes kórház alkalmazza ingyenesen elérhető rendszerünket és ezzel bármikor átfogó képet kaphassanak az egészségügyi intézmények leterheltségéről” – nyilatkozta a COVIBED csapata.

Az alkalmazás elindulása óta több egészségügyi intézmény is érdeklődött a COVIBED bevezetése iránt, remélhetőleg a közeljövőben minél többen ki tudják használni a fejlesztés előnyeit. A program bevezetésével létrejöhet egy országos, digitális betegágy nyilvántartó rendszer, amely az egész egészségügy hatékonyságát jelentősen növelheti.

A COVIBED rendszerről bővebb információ elérhető a COVIBED.HU honlapon.