A gyermekek számára a vakáció a változatos programokkal megtöltve válik igazán emlékezetessé, aminek fontos részei a nyári táborok során átélt élmények. Jó hír, hogy a jelenlegi időszakban sem kell lemondaniuk a kalandokról, hiszen a táborokat is fokozott körültekintéssel szervezik, hogy biztonságban tudhassuk a legkisebbeket is. Cikkünkben a nyári táborokkal foglalkozunk. 

Így javasolt most táborozni

A Nemzeti Népegészségügyi Központ részletesen kidolgozta azokat a szabályokat, amelyeket a nyári táborok szervezőinek ajánlott betartani, a legfontosabbak ezek közül:

 • A táborokban kizárólag egészséges, tünetmentes gyermek és szervező vehet részt.
 • A táboroztatók törekedjenek a 1,5 méteres védőtávolság betartatására a szálláshelyen, az ágyak elhelyezésénél, illetve a csoportok között a közös étkezések során.
 • Fontos a gyakori, szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés a táborozók és a dolgozók számára egyaránt. A táboroztatók számára javasolt minden részletre kiterjedő oktatást tartani és a táborba érkező gyerekek számára is az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást adni.
 • Korosztálytól függően a gyermekek a kézfertőtlenítőt felnőtt felügyelete mellett használják.
 • Fokozottan ügyelni kell a tábor területének tisztaságára, naponta fertőtlenítő takarítást szükséges végezni.
 • Kiemelt figyelmet kell fordítani a kézzel gyakran érintett felületek (pl. az ajtókilincsek, korlátok), az étkezés helyszínének és a táborozók által használt játékok, sporteszközök rendszeres, vírusölő hatású szerrel történő fertőtlenítésére.
 • A tábor teljes területén elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású kéz- és felület-fertőtlenítőszernek és takarítószernek.
 • A takarításhoz és fertőtlenítéshez használt eszközöket, tisztítószereket a gyermekek biztonsága érdekében elzárható helyen kell tartani.
 • Ajánlott a biztonságos hőkezeléssel készíthető ételeket tartani az étlapon és kiemelten fontos a zöldségek, gyümölcsök alapos, folyóvizes lemosása.
 • Amennyiben egy gyermeknél, vagy táboroztatónál a fertőzés tünetei észlelhetők, el kell őt különíteni, és értesíteni kell a megbízott orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről.

Szabadtéren a legjobbak az élmények

A javaslatok között az is szerepel, hogy szabadtéri programokat érdemes előnyben részesíteni a táborok során. Nem csupán a korlátozások árnyékában célszerű a vakációt a friss levegőn tölteni, hiszen a gyermekek számára fontos a mozgás, a kültéri játékok pedig valódi kalandot és szórakozást jelentenek, főleg, ha kreatív köntösbe bújtatjuk őket. Íme, néhány ötlet, nem csak a biztonságos nyári táborokért, hanem az emlékezetes gyermekzsúrokért:

 • Kincskeresés: rejtsünk el a szabadban néhány tárgyat, amelyekhez játékos feladványokon vezet az út. A gyermekeket csapatokba is oszthatjuk és a legtöbb „kincset” felfedező csoportnak ajándék a jutalma.
 • Vízibomba csata: a gyermekek imádják a színes vízibombákat, azaz vízzel feltöltött lufikat. Praktikus, hiszen semmiféle sérülést nem okoz, sőt, a nyári melegben jólesik a hűsítő, vizes élmény.
 • Játékállomások: kültéren is megvalósulhatóak az olyan foglalkozások is, amelyek során asztalokhoz ültetnénk a gyermekeket, hogy az agyukat is megtornáztassuk. Alakítsunk ki padokkal, asztalokkal állomásokat, ahol színezhetnek, barkácsolhatnak vagy társasjátékozhatnak a kicsik.
 • Sárkány-derbi: Osszuk csapatokra a kicsiket, akik némi segítséggel saját, óriás sárkányt készítenek maguknak, kreativitásuknak határt nem szabva. Amit, mintegy jelmezt magukra öltenek, és már mehet is a sárkányok közötti ügyességi verseny!

Jó, ha tudják, ez a nyár kicsit más, mint a többi

A gyermekek is részesei a körülöttünk zajló eseményeknek, az ő életükre is hatással vannak a korlátozások, ráadásul azt sem tudjuk (nem is ajánlott) elkerülni, hogy a különféle hírekkel szembesüljenek. Korosztályuknak megfelelő szinten, a táborozás előtt, szülőként is érdemes beszélgetnünk velük arról, hogy a táboroztatók által javasoltakat tartsák be és magyarázzuk el annak okait és jelentőségét. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy lelkesítsük is őket a tábor élményeinek önfeledt megélésére, hiszen gyermekként erre nagy szükségük van.

forrás: nnk.gov.hu