Az elmúlt időszakban valamennyien úgy érezhettük, hogy számos programból, élményből maradunk ki a korlátozások miatt.

Azonban megannyi tanács is született azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudjuk a megváltozott körülmények között is jól érezni magunkat. Sőt, sokan arról számolnak be, hogy olyan új szokásokkal, hobbikkal gazdagodtak, amelyek hosszú távon is megszínesítik életüket. Cikkünkben összeszedtük a legjobb ötleteket.

Online sportolás

Sokak életéből kimarad a rendszeres testedzés, mondván, nincs idejük rá. Való igaz, hogy az edzőtermek, sportpályák megközelíthetősége nem mindenki számára a legegyszerűbb, így több órát is elvehet a napunkból, ha a program a sportolás.

Ugyanakkor a karantén alatt megannyi online kurzuson volt lehetőségünk részt venni, így ki sem kellett mozdulnunk otthonról ahhoz, hogy jólesően elfáradjunk.

Ennek köszönhetően valóban csupán döntés kérdése lett ez edzés beiktatása, amit ha hosszú távon is rendszeresítünk, nagyon sokat teszünk egészségünkért és teljesítőképességünk fokozásáért.

Kertészkedés

Az elmúlt hetek egyik legnagyobb kihívása volt a külvilág, a természet, a napsütéses séták hiánya. Jól jártak azok, akik kertes házban élnek, de sokan az erkélyükből is olyan balkonkertet varázsoltak, amelyet még hivatásos kertészek is megirigyelhetnek.

Otthonunk egy ilyen nyugodt, de mégis zöld élettel teli szeglete akár egész életünk során ihletet adhat a munkához, vagy épp feltöltődést jelenthet hivatalos teendőink után.

A legjobb kenyerek otthon sülnek?!

Sokakat megmosolyogtatott, másokat kifejezetten bosszantott, hogy a boltok polcain átmenetileg jobbára csak szerencsével találhattunk élesztőt vagy lisztet.

Viszont a leleményes, otthon sütni kívánók egy valóságos hullámos indítottak el a kovásszal készülő kenyerek elkészítési tippjeivel kapcsolatban.

Olyanok is kísérleteztek kisebb vagy nagyobb sikerekkel, akik korábban egyáltalán nem sürgölődtek a konyhában ilyen szándékkal. A kovásszal készülő kenyerek ráadásul egészségesebbek is, hiszen jóval könnyebb a megemésztésük és a gabonák ásványianyag-tartalmához is könnyebben hozzájut szervezetünk. 

Biciklizés

A karantén időszaka alatt a biciklizés sokak egyik kedvenc, rendszeres hobbijává vált. Nem véletlen, hiszen a természetet két keréken felfedezni a tavaszi napsütésben igazi élmény akár családdal, barátokkal, de egyedül is.

Jó hír, hogy egyre többen választják ezt a közlekedési formát az enyhítések után is munkahelyükre igyekezve, amely a környezetnek és az egészségüknek is jót tesz.

Barátokkal az online térben

Baráti találkozók, közös programok többsége valószínűleg halasztásra került, de sokakat a korlátozások sem akadályoztak meg abban, hogy lássák a hozzájuk közel állókat. A Skype vagy egyéb videós beszélgetésre alkalmas programoknak hála nagy népszerűségnek örvendtek az online partik.

Könnyen lehet, hogy a közeljövőben jóval gyakrabban láthatjuk ily módon azokat is, akikben korábban nem merült fel, hogy az internet adta, ezen lehetőségeket kihasználják.

Festés, kötés, makramézás? Szárnyal a kreativitás!

A kreatív hobbik jót tesznek lelkünknek, szellemünknek egyaránt, a stressz levezetés igen hatékony módjai között is gyakran emlegetik.

Az online festőkurzusok érdeklődők tömegét vonzották, de legjobb esti programok egyike volt az is, amikor kötni tanultunk könyvből vagy a legjobb technikákat ismerő szülőktől. A makramé is virágkorát éli, a makramé virágtartók most legalább olyan trendik, mint amilyenek a 70-es években voltak.

A csend is jó barát

A karantén ideje alatt bár valóban számos program közül választhattunk, de a világ körülöttünk kétségkívül lelassult. Sok esetben vett minket körül olyan csend, amelyben talán saját gondolataink tűntek leghangosabbnak, el nem nyomhatóknak.

Szakemberek szerint önismereti szempontból is fontos időszakot zárunk, amiben megtanulhattuk önmagunkra figyelni,

átértékelni életünk fontos és kevésbé lényeges mozzanatait. Ha vissza is térünk a korábbi, rohanó hétköznapok rutinjához, a jótékony csend erejét érdemes olykor-olykor ismét arra fordítani, hogy belső hangunkat meg tudjuk hallani.