Magyar egyetemisták fejlesztése egy 3D-nyomtatással elkészíthető szemüveg, amely használata jóval nagyobb biztonságot jelentene az egészségügyben dolgozók részére a koronavírus ellen folytatott küzdelemben. Az eszköz nemcsak praktikus, de előállítása is rendkívül olcsó.

A Team Discover csapat, azaz hat magyar egyetemista – akik között van mérnökinformatikus, mechatronikus, biomérnök, villamosmérnök, UX-es/videós és 3D nyomtatás specialista is − benevezett a Hack the Crisis nevű hackathlonra (ötletverseny), ami egy Észtországból induló kezdeményezés mérnököknek és programozóknak. A különféle innovációk megszületésének kiváló teret adó esemény magyarországi fordulóján több mint 800-an vettek részt.

A fiatalok olyan fejlesztéssel álltak elő, amely jelentősen segítené a koronavírus elleni küzdelemben az orvosok munkáját, ötletük olyan sikeresnek bizonyult, hogy elhozhatták az EIT Health InnoStars különdíját is.

24 óra leforgása alatt készítettek el egy olyan 3D-nyomtatással gyártható, szenzorokkal ellátott szemüveg prototípust, ami gyorsabbá és biztonságosabbá tehetné a betegek rendszeres megfigyeléseit a kórházakban.

Az eszköz működési elve szerint miután a beteg felveszi a készüléket, az automatikusan megméri a lázát, a véroxigén-szintjét és egyéb paramétereit is. A mérésekhez így az ápoló személyzetnek nem kellene a beteg közelében sem lennie, így időt és védőfelszerelést is lehetne spórolni, a fertőződés kockázatának mérséklésével. A rendszer további előnye, hogy a mért adat azonnal bekerül az online rendszerbe, így külön adminisztrációval sem lenne szükséges foglalkozni a személyzetnek.

Bízunk benne, hogy az ötlet széles körben valósággá válik, jelentős segítséget nyújtva az orvosoknak és betegeknek egyaránt.