A koronavírus járvány időszaka jelentős változást jelent mindannyiunk életében. Új típusú munkavégzési rendszerek, eltérő napirendek, lemondásokkal járó korlátozások, amelyekhez alkalmazkodva szükséges életvitelünket átalakítani.

Felnőttként talán könnyebb dolgunk van, hiszen a helyzet súlyosságát felmérve könnyebben megértjük, mi miért történik, ugyanakkor a gyermekek számára kritikusabb időszak ez, amely során lelki egészségük védelmére és napjaik megszínesítésére fokozottabban kell figyelnünk.

Gyermekek és a karantén: mi zajlik a kiskorúak lelkében?

A gyermekeknek szinte egyik napról a másikra szükséges teljesen új normákhoz alkalmazkodni. Bár generációjuk igen tájékozott a digitális megoldások kapcsán, a tananyag online platformon történő elsajátítása sokuk számára jelenthet akár módszertani nehézséget, akár értelmezési problémákat.

Jóval nehezebb lehet megélni számukra azt is, hogy fizikai értelemben egyaránt korlátok közé szorult az életterük. Nem mehetnek ki a játszótérre, nem sportolhatnak a szabadban társaikkal, nem tudják energiáikat a mozgás segítségével levezetni. Könnyebbséget jelent, ha kertes házban élünk, vagy ha vidéken ki tudunk mozdulni annak a kockázata nélkül, hogy másokkal érintkeznénk, ugyanakkor sokak híján vannak ezeknek a lehetőségeknek.

További nehézséget jelenthet annak feldolgozása is, hogy elszakadtak attól a közösségtől, amely eddig életük jelentős részében körülvette őket. Hiányzó barátok, gondoskodó pedagógusok, társas élmények. Miért változott meg minden? Miért aggódnak szüleik? Mi történik a világban? Hozzájuk is óhatatlanul eljut megannyi információ, amelyek összefüggéseit nehezebben érthetik meg, így nagy a veszélye annak, hogy bizonytalanság és szorongó magatartásforma lesz úrrá rajtuk.

Szülők szerepe: érzelmi támasz és kommunikáció

Jelen helyzetben mindennél fontosabb, hogy szüleik támogatását élvezzék. A közös tanulási tevékenységnek nagyobb szerepe van életükben, mint valaha, ezért muszáj, hogy szülőként egy kicsit pedagógussá is váljunk és időt szánjunk arra, hogy ha bármilyen tanulási nehézségük akad, abban segítsük őket. Fontos kérdés, hogy hogyan kommunikáljunk velük a kialakult helyzetről, mennyi információt osszunk meg velük. Deliága Éva gyermekpszichológus szerint a koronavírus helyzettel kapcsolatos hírek kapcsán inkább tartózkodjunk attól, hogy a felnőtteknek szánt tartalmakat a kisgyermekek is lássák.

Persze így is sok ismeretlen szóval, jelenséggel találkozhatnak, amelyekről nem is mernek kérdezni, ezért ajánlott nekünk ezekről beszélgetést kezdeményezni. Szülőként a megelőzésre hangsúlyt helyezve érdemes kommunikálnunk és elmondanunk, hogy miért olyan fontos a kézmosás és az otthon maradás.  Ne legyenek tabutémák, hanem a gyermek érettségének és korának megfelelően a saját hitvilágunk és világnézetünk szerint válaszoljuk meg a feltevéseiket.

Színes programokkal az élményekért

Fontos, hogy élményekben is részesüljenek a karantén alatt. Számos lehetőség kínálkozik arra, hogy az otthon töltött időt tartalmasabbá, élvezhetővé tegyük számukra, legyenek ezek akár a tanulást segítő műsorok, kreativitást támogató programok, vagy sportolási lehetőségek.

Sulitévé

A digitális oktatás segítésére az  M5 kulturális csatorna oktatási tévévé alakul. A közmédia számos oktatási tartalmat nyújt napi műsorában a következő tematika szerint: hétfőtől minden hétköznap 8 órától 11 óráig az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben. 11 órától 12 óráig nyelvleckéket adnak, 12 órától pedig a középiskolás korosztály számára hasznos érettségi műsorok tekinthetőek meg. Magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem minden nap lesz, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal. Az oktatási sáv hétköznap 14.30-kor végződik. A műsorok elérhetők a www.mediaklikk.hu/digitalisoktatas oldalon is.

Online cirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz online közvetítésekkel kedveskedik kicsiknek és nagyoknak egyaránt, megteremtve Magyarország első professzionális online cirkuszát. Közösségi oldalukon nyomon lehet követni a következő előadás időpontját.

Moziélmény otthonra

A legnagyobb streaming szolgáltatók kínálatából akár ingyenesen nézhetünk több filmet is, amíg nincs lehetőségünk a mozikat látogatni. Az elérhető filmek és a szóban forgó streaming szolgáltatók listáját az alábbi linkeken keresztül érhetjük el: mafab.hu

Gyermekszínház

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház MobilMesék címmel indított online sorozatot. A színház művészei naponta egy-egy mesével, verssel, dallal jelentkeznek, amit YouTube csatornájukon és Facebook oldalukon minden nap 15 órakor tesznek közzé.

Minden napra egy mese

A mesék pompás világáról sem kell lemondaniuk a gyermekeknek ebben az időszakban sem, külön élmény lehet számukra, ha online hallgathatják azokat ismert emberek előadásában. Farkasházi Réka, a Farkasházi Réka és a Tintanyúl közösségi oldalon olvas mesét gyerekeknek mindennap 16:30-tól.

Kreatív időtöltés

A FessNeki is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az otthon töltött idő kicsit könnyedebben, élménydúsabban teljen. Ezért a közösségi oldalukon is elérhető, online streamelhető eseményeket hoznak létre, ahova bárki díjmentesen bekapcsolódhat. Profi instruktoraik egy-egy festményt segítenek számunkra megalkotni, ami jó program lehet gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Sportolni otthon is lehet

Számos online sport videó elérhető a Youtube-on, sok közülük kifejezetten gyerekeknek készül és semmilyen eszközt nem igényel. Rubint Réka közösségi oldalán minden este 19:00-től ingyenes tornát tart, amelyen több tízezren is részt vesznek. Gyermekeinket is könnyű szerrel bevonhatjuk az online sportórákon való részvételre. Még ha virtuálisan is, de a több ezer emberrel együtt végzett sportnak jelentős közösség kovácsoló ereje is van, amely jelen helyzetben igen fontos számukra és számunkra egyaránt.