A koronavírus elleni küzdelem támogatásából diákok százai is kiveszik a részüket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában lévő szakképzési intézmények sorra csatlakoznak a nemes kezdeményezéshez, amelyben végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlatként maszkokat varrnak, ezzel is segítve a járvány időszakában a védekezést.

Az ország 34 szakképzési centrumában eddig már közel 37 ezer textil szájmaszk készült el, amelyeket a helyi kórházakba, szociális intézményekbe és idősotthonokba juttatnak el az önkormányzatok segítségével.

Rendkívül példamutató, hogy az iskolák megosztják egymással a saját, jól bevált módszereiket, technológiai megoldásokat, szabásmintákat, hogy azokból tanulva egymás munkáját is megsegítsék.  A Szolnoki Szakképzési Centrumban pedig a 21. század nyújtotta technikai újításoknak köszönhetően 3D-s nyomtatóval állítanak elő speciális arcvédő plexit az egészségügyi dolgozók részére.

A miskolci és szerencsi gyártás előkészületei is már folyamatban vannak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden további kezdeményezést bátorít, amely a járvány elleni védekezést erősíti és a veszélynek leginkább kitett egészségügyi dolgozók és időskorúak segítését szolgálja.