Bámulatos eredményeket érhet el a „3D nyomtatással a koronavírus ellen” nevű közösség a járvány elleni harcban. 3D nyomtatóval rendelkező magánemberek és kisebb-nagyobb cégek fogtak össze egy Facebook-csoportban azért, hogy a modern technológiának köszönhetően hatékonyan gyárthassanak olyan eszközöket, amelyekre a kórházakban most a legnagyobb szükség lehet.  Egyeztetve a frontvonalban dolgozó orvosokkal, az arcvédő pajzsok készítését tűzték ki célul.

Kőrösi Gábor, a SzínMűvek nevű, filmes díszleteket gyártó-nyomtató cég tulajdonosa is csatlakozott a kezdeményezéshez, és megtervezett egy egyszerű, könnyen és gyorsan legyártható modellt, amelynek fő előnye, hogy a fület is védi.  A technológiai fejlesztés pedig folyamatos:

„Kitaláltuk, hogy gyártható ez tömegesen (stancolható, régi nyomdatechnikai eljárás), most ott tartunk technológiailag, hogy akármennyit le tudunk gyártani, akár naponta 10000-et is” − mondja Kőrösi.

Az egymást korábban nem ismerő csoporttagok eddig összesen 11 ezer ilyen pajzsot gyártottak le az egészségügynek, mindezt ingyen, saját pénzből és adományokból. Értesüléseik szerint a magyar egészségügynek első körben körülbelül 150 ezer ilyen pajzsra lenne szüksége. A napi 10 ezer darab legyártása azonban az önkéntesek munkáján felül is igen költséges.

A csapat munkáját Te is tudod támogatni, akár önkéntes munkával, anyagi hozzájárulással vagy alapanyaggal, amelynek részletei a kezdeményezés Facebook-oldalán olvashatóak: