A koronavírus okozta járvány miatt rengeteg jótékonysági akció és összefogás indult útjára, hiszen mind segíteni szeretnénk. Nagyon sok ilyen megmozdulás a maszkokat érinti, ugyanis a fertőtlenítő szerek mellett az lett az elsődleges hiánycikk hazánkban, amely azért is jelent hatalmas nehézséget, mert a védőmaszkok fontos szerepet töltenek be a járvány elleni védekezésben.

Az egyszer használatos, orvosi maszkokra a lakosság körében remek alternatívát jelenthetnek a mosható, fertőtleníthető, többször is használható textilmaszkok. Az elmúlt hetekben rengeteg varrónő, textilipari vagy egyéb vállalkozás kezdte el gyártani őket, hogy eljuttathassák a rászorulókhoz és az egészségügyi intézményekhez, ahol a legnagyobb szükség van a rájuk.

A 2006-ban alapított, budapesti székhelyű Nanushka divatcég is úgy látta, hogy hozzá tud járulni valahogy az járvány leküzdéséhez, hiszen telefonos megkeresésük után 1500 darab maszkot gyártottak le, majd adtak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A Szeretetszolgálat köszönetében elmondta, hogy az elkészült védőfelszerelést a munkatársaik és az önkénteseik fogják használni.