A COVID-19, ismertebb nevén koronavírus megjelenése óta számos feltételezés, híresztelés és kérdés kering a járvány terjedéséről, valamint a lehetséges megelőzési és gyógymódokról az interneten.

Nagyon fontos, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy mit higgyünk el és mit kezeljünk fenntartásokkal, ezért a Magyar Vöröskereszt, a WHO és a Magyar Kormány koronavírussal foglalkozó hivatalos oldala segítségével összegyűjtöttük azokat a legfontosabb témaköröket, amelyekről sok esetben terjed hamis információ az interneten.

A koronavírus terjedése


A koronavírus levegőben terjedő vírus


A vírus terjedéséhez szükséges egy hordozó közeg, egy olyan folyadék vagy szilárd felület, amelyen a vírus huzamosabb ideig fertőzőképes maradhat. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a vírus önmagában nem képes a levegőben terjedni, csupán a levegőben található vízrészecskéken megtapadva juthat be az emberi szervezetbe. Tipikusan tüsszentés, köhögés és különféle testváladékok útján terjed a legkönnyebben.

Ezért is nagyon fontos, hogy minden esetben zsebkendőbe vagy a könyökhajlatba tüsszentsünk, köhögjünk, mert ezzel megelőzhetjük, hogy a vírus a levegőbe kerüljön.

A sebészeti maszk megvéd a koronavírustól


A sebészek azért viselnek orr-száj maszkot a műtétek során, hogy a műtétileg éppen kezelt beteget ne érje semmilyen fertőzés, nem pedig azért, hogy ők ne kapjak el semmit a betegtől. Ennek megfelelően a maszkok abban segítenek, hogy a már megfertőződött betegek ne terjesszék tovább a fertőzést, a megfertőződéstől a sebészi maszk nem véd meg. Teljes védelmet az ún. FFP minősítésű maszkok jelentenek, melyen szűrik a belélegzett levegőt.

Abban az esetben, ha mégis szükséges a sebészeti maszk viselete, nem árt néhány fontos dolgot észben tartanunk:

10 tévhit a koronavírusról – ne higgy nekik!
  • A maszk felhelyezése előtt mindig alaposan mossunk kezet szappannal vagy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt!
  • Úgy helyezzük fel a maszkot, hogy a szűrőfelület megfelelően takarja az orrot és a szájat!
  • Ne nyúljunk a maszkhoz, hiszen akkor a kezünkre kerülhetnek a fertőző részecskék!
  • Levételkor szintén kerüljük a szűrőfelülettel történő érintkezést!
  • Az egyszer használatos maszkokat szükséges lecserélni, amint a felület átnedvesedett, de maximum 4 óra folyamatos viselés után!

A koronavírust csak az idősek kaphatják el


10 tévhit a koronavírusról – ne higgy nekik!

A koronavírus nem válogat, ezért bármely nemű és életkorú ember elkaphatja. Idősebb emberek és azok, akik valamilyen egyéb megbetegedéssel vagy egészségügyi állapottal − asztma, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek − rendelkeznek fokozott veszélyeznek vannak kitéve, hiszen a gyengébb immunrendszerük miatt hajlamosabbak a megfertőződésre.

Ettől függetlenül a fiatal szervezet ugyanúgy elkaphatja a betegséget, az ő esetükben azonban sokkal enyhébb lefolyású betegségre, enyhébb tünetekre lehet számítani.

A koronavírus szúnyogcsípéssel is terjed


A mai napig nincs arra semmilyen bizonyíték, hogy az új koronavírust szúnyogok terjesztenék. A légúti megbetegedés elsősorban cseppfertőzéssel terjed, a megfertőzött személy köhögésén, tüsszentésén keresztül. Ezért is nagyon fontos, hogy gyakran mossuk meg vagy fertőtlenítsük le kezeinket, ne nyúljunk a kezünkkel az arcunkhoz és kerüljük a megbetegedett emberekkel történő közvetlen érintkezést.

Az összes kínai embert és Kínából érkező csomagot, de még a kínai konyhát is kerülnünk kell


Nemzetiségtől, származástól függetlenül ugyanazokat az óvintézkedéseket érdemes betartani minden emberrel szemben, aki beteg lehet és a megfázáshoz hasonló tünetei vannak – legyen akár olasz, kínai vagy éppen magyar. Azoknak, akik levelet vagy bármilyen küldeményt várnak Kínából nincs különösebb félnivalójuk, ugyanis

vizsgálatok bebizonyították, hogy a koronavírus nem képes hosszan életben maradni tárgyakon,

így leveleken és küldeményeken sem. Higiénikus és tiszta környezetben biztonsággal ehetünk bármilyen, alaposan megfőzött ételt, így az ázsiai konyha kedvelői továbbra is bátran fogyaszthatják a kínai ételeket is.

Megelőzés, kezelés

Létezik egy speciális gyógyszer, amivel megelőzhető a betegség


Jelenleg nem létezik olyan gyógyszer, mely kifejezetten az új koronavírus kezelésére alkalmas.

Ugyanakkor azoknak, akik a koronavírusos megbetegedéssel küzdenek kiemelt kezelésre van szükségük, nagyon fontos tehát, hogy a tünetek észlelése esetén telefonon konzultáljanak a házi- vagy kezelőorvosukkal.

10 tévhit a koronavírusról – ne higgy nekik!

Az influenza vagy tüdőgyulladás elleni védőoltás megvéd a COVID-19 fertőzéssel szemben


Az olyan védőoltások, mint a tüdőgyulladás vagy az influenza elleni oltás nem okoz védettséget az új koronavírussal szemben.  A vírus felépítettségében eltér az eddig ismert vírusoktól, ezért új kezelési módot és saját védőoltást igényel, azonban ez egyelőre még nem áll rendelkezésünkre.

Az antibiotikum szedése segít megelőzni vagy gyógyítani a betegséget


Az antibiotikumok csak baktérium okozta megbetegedések ellen hatásosak, a vírus általi megfertőződést nem tudják kezelni, épp ezért a koronavírus ellen sem hatásosak.

Egészséges szervezet számára az antibiotikumoknak gyengítő hatásuk lehet az immunrendszerre, ezért kifejezetten ellenjavallott a használatuk.

Ugyanakkor az előfordulhat, hogy a már koronafertőzött beteget antibiotikummal kezelik, hiszen ilyenkor megnő a bakteriális keresztfertőzés esélye is.

A fokhagyma, a forró fürdő, az UV lápmák és segítenek a fertőzés megelőzésében


A fokhagyma egy nagyon egészséges étel, amelynek enyhe megfázás vagy torokfájás esetén jótékony hatásai lehetnek a szervezetre. Ugyanakkor arra nincs konkrét bizonyíték, hogy az aktuális fertőzés megelőzésére a fokhagymafogyasztás hatékonynak bizonyult volna. Egy jó forró fürdő pozitívan hathat a lelkünkre, át is melegít minket, azonban a COVID-19 fertőzés ellen nem jelent védelmet. Az átlag testhőmérséklet 36,5 – 37 °C körül marad, függetlenül a fürdő vagy a zuhany hőmérsékletétől, ezért nem segít a fertőzés megelőzésében. Az UV lámpákat nem szabad használni a kéz vagy más bőrfelület fertőtlenítésére, mivel az bőrirritációt okozhat.

Az alkohol és a klór egész testre permetezve elpusztítja a vírust


Fontos leszögezni, hogy az alkohol a bőrfelületen, a klór pedig az élettelen felületeken található részecskéket pusztítja el még azelőtt, hogy a szervezetbe jutottak volna, de sajnos a már meglévő fertőzés ellen nem nyújt védelmet. Sőt, az alkohol huzamosabb ideig bőrrel történő érintkezése kárt okozhat a bőrfelületen és a nyálkahártyán, szembe kerülve pedig további irritációt okozhat. Nagyon fontos, hogy klór semmi esetre se érintkezzen bőrfelülettel, mert a bőrön keresztül felszívódva is mérgező hatása lehet!

További információkért keressétek fel a Magyar Vöröskereszt, a WHO angol nyelvű és a Magyar Kormány koronavírussal foglalkozó hivatalos oldalát és vigyázzunk egymásra!